Svečanim defileom učesnika, u Kucevu je 24. avgusta pocela Smotra izvornog narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi“, 42. po redu. U program ovogodišnje manifestacije, koja se završava u nedelju, 30. avgusta, uvršteni su koncerti izvorne narodne muzike, nastupi kulturno-umetnickih društava iz zemlje i okruženja i festival „Truba Miroslava Matušica“, cetvrti po redu, na kome se takmice trubaci solisti, uz reviju trubackih orkestara Srbije.

Takođe, održava se i deveta kolektivna izložba slikara homoljskog kraja „Braničevska paleta“ i Opštinska smotra dečjeg izvornog stvaralaštva. Posetioci mogu da vide i prodajnu izložbu čuvenog homoljskog sira i meda, takmičenje u pripremanju tradicionalnih jela i izložbu narodnih rukotvorina pod nazivom „Zlatne ruke“.

Sve vreme trajanja manifestacije, u Kučevu se održava i veliki narodni vašar, uz demonstraciju starog nacina ispiranja zlata na obali zlatonosnog Peka. Prema očekivanjima organizatora, za nedelju dana, koliko traje ova smotra, očekuje se dolazak oko 50.000 gostiju, kojima će dobrodošlicu, darivanjem poljskog cveća, poželeti devojke u narodnim nošnjama, od kojih će jedna poneti titulu najlepše pastirice istočne Srbije.

Osim Kučeva, gosti „Homoljskih motiva“ mogu da obiđu i manastire Gornjak i Vitovnica, arheološko nalazište Kraku Lu Jordan, i pecine Ceremošnja i Ravništarka. Ceremošnja je ranija bila poznata kao Jovanova pećina, nazvana po Jovanu Grujiću, na čijem se imanju nalazio ulaz u pećinu. Njegova kuća danas je pretvorena u muzej, u sastavu Etno-parka, u čijoj blizini je i Botanički park, sa biljnim vrstama karpatsko-balkanskog podrucja naše zemlje. U pećini Ravništarka, koja se nalazi u blizini sela Ravnište, na 12 kilometara od Kučeva, za turisticke posete uredeno je 560 metara pecinskih kanala, sa mnogobrojnim stalaktitima i stalagmitima. U blizini Kučeva je i pećina Dubočka, jedna od najdužih u ovom kraju, koja se nalazi kod sela Duboka. Pošto je speleolozi još uvek istražuju, ona nije otvorena za posete turista.

 

Najava festivala etnološkog filma

U sklopu „Homoljskih motiva“, ali kao vremenski izdvojen program, u Kucevu ce se u oktobru održati Festival televizijskog etnološkog filma, FESTEF, 18. po redu. Pobedniku festivala pripašce glavna nagrada, statua „Zlatni pastir“, a bice nagradeni i najbolji etnološki zapis, režija, scenario, amaterski film i kamerman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari