Počeo 8. Beogradski bezbednosni forum 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Pod nazivom „Zajedništvom do odgovora na novu normalnost“ u Beogradu je danas počeo osmi Beogradski bezbednosni forum, koji će naredna tri dana okupiti oko 700 učesnika iz Srbije, regiona i drugih delova Evrope i sveta.

Na međunarodnoj konferenciji u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i Evropskog pokreta u Srbiji na 20 panela i sesija izlagaće 111 govornika. Forum je počeo predavanjem profesora britanske škole za državnu upravu i međunarodne odnose Univerziteta Duram Redžera Mekgintija.

Teme diskusija na panelima danas su budućnost razvoja zapadnog Balkana, reforme EU u BiH i turbulencija na Bliskom istoku. Drugog dana Foruma, u četvrtak, na panelu „Zapadani Balkan i Evropska unija“ učestvovaće predsednik Austrije Aleksander Van der Belen i Srbije Aleksandar Vučić.

Na ostalim panelima na temu trendovi i odnosi unutar EU, učestvovaće zamenica italijanskog šefa diplomatije Emanuela Del Re i David Konešti iz Ministarstva inostranih poslova Češke, a diskutovaće se i o novoj fazi dijaloga Beograda i Prištine. U danu zatvaranja u petak, 19. oktobra govor će održati zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer na temu jačanja zamajca na Balkanu. Forum se zatvara panelom „Ka bolje povezanom regionu“ na kojem će govoriti premijeri Srbije i Makdonije, Ana Brnabić i Zoran Zaev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari