Počeo Međunarodni dečji festival folklora „Licidersko srce“ 1Foto: Nenad Kovačević

Svečanim defileom u kome je učestvovalo oko 1.000 razdragane dece u narodnim nošnjama, u Užicu je sinoć počeo 11. Međunarodni dečji festival folklora „Licidersko srce“.

Na festivalu, koji će trajati do 19.avgusta i koji organizuje užičko udruženje „Era“, učestvuju dečji folklorni ansambli iz Belorusije, Češke, Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Nemačke, Tajvana, Indije, Republike Srpske i Srbije. Osim druženja sa vršnjacima, deca će predstaviti kulturno nasleđe država iz kojih dolaze i imati priliku da upoznaju kulturu i tradiciju zapadne Srbije i zemalja učesnica.

– „Licidersko srce“ je jedan od najvećih festivala ove vrste u ovom delu Evrope. Za deset godina ugostili smo 8.500 dece iz 44 zemlje sa četiri kontinenta. Želja nam je da na jednom mestu okupimo čitav svet i da se, uz igru i pesmu, razmenjuju iskustva, predstavljaju tradcija i kultura i sklapaju prijateljstva. I, u tome uspevamo već 11 godina“, poručila je Ivana Cvetković, članica Organizacionog odbora festivala i udruženja „Era“.

Osim večernjih nastupa ansambala na užičkom trgu, ali i na Kraljevom trgu na Zlatiboru i u Andrićgradu u Višegradu gde će se odvijati deo festivalskog programa, organizivaće se foklorne radionice, tribina „Deca čuvari tradicije“, edukativno takmičenje „Upoznajemo grad kroz igru“, grnčarska radionica u užičkom selu Zlakusi, izleti i drugi programi, kako za učesnike tako i za publiku. U Jokanovića kući u Užicu mogu se pogledati izložbe narodnih nošnji zamalja učesnica i fotografija „Decenija Liciderskog srca“.

I ove godine, festival ima i humanitarni karakter, pa će se novac od prodaje liciderskih srca i suvenira donirati Odeljenju neonatologije Opšte bolnice Užice.

Suorganizatori festivala su Grad Užice, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Turistička organizacija Zlatibor. Podržali su ga opštine Čajetina i Višegrad, Andrićgrad, ministarstva kulture i informisanja i spoljnih poslova Srbije, a pokrovitelj je predsednik Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari