Protest zbog zagađenja vazduha: Ovo je borba za zdravlje Srbije 1Foto: Vojislav Stojsavljević

Protest ekoloških udruženja zbog zagađenja vazduha počeo je okupljanjem više hiljada građana na platou Trga Slavija koji su svoje nezadovoljstvo iskazali šetnjom do Trga Republike noseći ransparente „Dišite pažljivo“, „Vazduh je opasan“, „Vinča gori, a baba sečešlja“ i slične poruke koje ukazuju na veliko zagađenje vazduha širom Srbije.

Masa je krenula ulicom Kralja Milana u pravcu Terazija, do Trga Republike, u mirnoj atmosferi, građani su zviždali, a na razglasu se čula muzika Beogradskog sindikata.

Bojan Simišić iz udruženja Eko straža prvi se obratio građanima koju su stigli na Trg republike i rekao da protest pokazuje da nismo emotivno otupeli.

Sa protesta je poručeno da je ovo borba za zdravlje Srbije.

Ne treba da idemo u Nemačku da dišemo svež vazduh, ovo je borba za buduće generacije, da njima obezbedimo zdravu sredinu, poručila je moderatorka protesta.

Današnji skup je nastavak kampanje za zdravu životnu sredinu, poručila je.

Draga Đorđević sa Instituta za hemiju poručila je da zagađen vazduh fokazano snižava inteligenciju. Problem se mora rešiti na izvoru zagađenja, navela je i dodala da je to problem cele Srbije.
– Tražmo da država zabrani prodaju sirovog lignita. U zimskom periodu Srbija je gasna komora, Srbija nije regulisala sektor otpada. Preko hiljadu divljih deponija ima u Srbiji, rekla je Đorđević.

Glumac Darko Tomović u izjavi za Danas Online rekao je da prisustvuje protestu zbog svog deteta, ali sve druge dece koje poznaje.

– Ne znam koliko su ljudi svesni koliko su u porastu respiratorni problemi kod dece, a ovo je prilika da se kaže zašto je to tako. Treba svi da se okrenemo oko sebe i da se doedukujemo, jer sam se ja u svojih 58 godina morao da se doedukujem i naučim o zagađivačima. Ovo je osnova ka putu ka zdravoj naciji, rekao je Tomović.

Protest zbog zagađenja vazduha: Ovo je borba za zdravlje Srbije 9
Foto: Vojislav Stojsavljević

On je dodao da je na nama da budemo uporni u svojim zahtevima za čistiji vazduh, i da je ovaj protest zaokružena građanska priča.

– Važno je da se građanski aktivizam uspostavi na pravi način, na koji je i osmišljen da deluje, a to je da bude pritisak svakoj vlasti, zaključio je Tomović.

Za kraj protesta Simišić je poručio da će sačekati 30 dana, pa da će biti novog okupljanja ako ne dođe do promene.

Ovi protesti će se nastaviti dok se ne postignu rezultati. Današnji protest osmišljen je kao mirna šetnja, sa  porodicama i malom decom.

Jesen je sezona najvećih zagađenja, a u međuvremenu je došlo i do velikog požara na deponiji Vinča, koji je izazvao dodatno zagađenje vazduha u Beogradu.

Iz udruženja Eko straža poručuli su ranije da problem zagađenja nije problem samo ekološke prirode već i javnog zdravlja i u pitanju je humanitarna katastrofa i tako joj i treba pristupiti.

„Potrebna nam je solidarnost cele nacije“, poručili su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari