Povodom pet godina od prve generacije maturanata, Umetnička škola u Užicu, u holu Narodnog pozorišta, predstavila se izborom radova svojih dosadašnjih maturanata.

Postavka, koju čine skulpture, slike, grafike, plakati, kostimi, mozaici, graverski i keramički radovi i radovi na tekstilu i u duborezu, može se pogledati tokom narednih nekoliko dana. Učenici su, prilikom otvaranja izložbe, izveli program, kojim su podsetili i na pedeset godina od dodele Nobelove nagrade Ivu Andriću.

Obradin Ješić, direktor škole, objasnio je da su profesori selektovali radove maturanata sa svih smerova, te da će istu postavku imati priliku da pogleda i publika širom Srbije.

– Na taj način želimo da pokrenemo i kampanju kako bismo animirali donatore da nam pomognu da rešimo problem prostora za našu školu, objasnio je Ješić.

I pored toga što će naredne godine obeležiti deceniju postojanja, škola još uvek nema svoju zgradu. Najpre je koristila prostor u Domu za decu i omladinu „Petar Radovanović“, a sada je podstanar u zgradi, koja je u vlasništvu Crvenog krsta.

– Pokušavamo da osmislimo akciju, kojom želimo da animiramo donatore i značajne ljude da nam pomognu, tako da je i ova izložba u tome veoma važna, dodao je Ješić, istakavši da je jedno od mogućih rešenja da se školi dodeli zgrada nekadašnjeg sedišta vojnog okruga u centru grada.

– Ministarstvo odbrane je pravni sledbenik te zgrade i pokušavamo da se, bez naknade, ona prevede kao vlasništvo Ministarstva prosvete. Republička direkcija za imovinu dala je pozitivan stav i sada je sve u nadležnosti Ministarstva odbrane. Zgrada nije u master programu za prodaju i nadamo se da će nam biti dodeljena, rekao je za Danas Ješić.

Upis do kraja maja

Umetničku školu pohađa 160 učenika, a nova generacija od 40 đaka biće upisana krajem maja i to na smerovima dizajn tekstila, grafike, keramike, konzervacija i drvorezbarstvo. Za zainteresovane učenike škola je organizovala pripremnu nastavu za prijemni ispit i ona se održava subotom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari