Početak školske godine: Tri zone i tri modela nastave 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO)

Sem toga da se nadaju najboljem – redovnoj nastavi od 1. septembra i časovima od 45 minuta, u Ministarstvu juče nisu želeli za Danas da pojašnjavaju predlog o mogućim modelima nastave, napominjući da će svi detalji biti poznati posle sednice Kriznog štaba.

U izjavama su oprezni i sindikati, koji ponovo potvrđuju da im na sastanku sa ministrom prosvete Brankom Ružićem nisu predstavljena gotova rešenja, već se govorilo samo načelno.

Nešto određeniji je bio Sindikat obrazovanja Srbije koji u izveštaju posle sastanka navodi su čelnici Ministarstva ukratko predstavili mogući način rada, ukoliko ga Krizni štab bude prihvatio.

„Sam model decentralizovanog procesa određivaće se indikatorima na teritoriji, pa će školske uprave, shodno broju pozitivnih na nivou opština, određivati da li će biti u zelenom, žutom ili crvenom modelu rada. Časovi će trajati 45 minuta uz poštovanje svih higijenskih mera, a direktori će svakog utorka podnositi izveštaj školskoj upravi. Žuta zona će podrazumevati pet do deset odsto pozitivnih škola, kao i prelazak na kombinovani model nastave (neposredna i onlajn), ali ne na sedmičnom nivou, nego dan za danom. Crvena zona će značiti isključivo onlaj rad“, navodi se u izveštaju Sindikata obrazovanja Srbije, čija predsednica Valentina Ilić kaže za Danas da je na sastanku rečeno i da vakcinisani nastavnici neće morati da nose maske u školi.

Takva mera, podsetimo, trenutno važi u vrtićima, a doneta je nakon ublažavanja epidemioloških mera.

Za sada je mnogo pitanja na koje nadležni ne žele da odgovaraju.

Najpre, na koji način će se praviti epidemiološka procena ako do sada školska deca mahom nisu testirana na korona virus, zbog čega su zvanične statistike o broju zaraženih učenika koje su se prikupljale tokom prošle školske godine, bile nepouzdane.

Nejasno je i da li će se odluka o prelasku na kombinovani model nastave ili kompletnu nastavu na daljinu donositi na nivou gradova i opština ili pojedinačnih škola.

Portal Boom 93 prenosi izjavu direktorke Zavoda za javno zdravlje Požarevac Ane Jovanović o organizovanju nove školske godine po takozvanim zonama (zelena, žuta i crvena), koje će se određivati u skladu sa epidemiološkom situacijom na određenoj teritoriji.

„Pratiće se kumulativino pojava novozaraženih osoba na 14 dana i na osnovu broja stanovnika određivaće se model kako će škola koja se nalazi na toj teritoriji da organizuje nastavu. Tako će se određivati zona, a samim tim i model. Škole će na osnovu zone u kojoj se nalaze primenjivati redovnu, kombinovanu ili onlajn nastavu.

Procena epidemiološke situacije će biti ključna, a Zavod za javno zdravlje će u saradnji sa Institutom za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ slati podatke opštinskom kriznom štabu za svaku teritoriju.

Opštinski krizni štab će na osnovu tih podataka zapravo vršiti dalju organizaciju nastave na toj teritoriji – pojasnila je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari