Počinje suđenje Milanu Dumanoviću zbog gostovanja u Utisku nedelje: Da li izjava da “SNS i BIA dele pare od droge” diže paniku? 1Milan Dumanović Foto:BETAPHOTO/POKRET OSLOBOĐENJE/MO

 

Početak suđenja koje treba da ustanovi da li je policajac Milan Dumanović u emisiji Utisak nedelje počinio krivično delo izazivanje panike zakazan je za petak 23. septembar u Trećem osnovnom sudu u Beogradu, saznaje Danas.

Krivičnu prijavu protiv Dumanovića podnela je Bezbednosno-informativna agencija nakon što je u aprilu prošle godine gostovao u emisiji Utisak nedelje. U navedenoj emisiji Dumanović je između ostalog istakao da “SNS i BIA dele pare od droge”, čime je prema navodima prijave počinio delo izazivanje panike i nereda za koje je zaprećena zatvorska kazna u rasponu od šest meseci do pet godina.

„Navodi Dumanovića predstavljaju pokušaj širenja panike kod građana, plasiranjem dezinformacija, a u cilju slabljenja integriteta i autoriteta nacionalne službe bezbednosti. Takođe, time je značajno omeo sprovođenje mera BIA na zaštiti bezbednosti Republike Srbije od trenutno izraženih pretnji, posebno organizovanog kriminala, stvaranjem nezadovoljstva, revolta i neodobravanja prema BIA, čime se ujedno slabi poverenje i podrška građana tim merama“, navodi se u krivičnoj prijavi BIA.

Milan Dumanović je u ranijoj izjavi za Danas rekao da je motiv za prijavu namera da se zastraše i obeshrabre svi pripadnici sektora bezbednosti koji razmatraju da izađu u javnost sa podacima o nezakonitim radnjama svojih nadređenih.

Sudski postupak koji počinje u petak neće biti prvi u kojem Dumanović ima status okrivljenog. On i njegov kolega Mladen Trbović su u aprilu ove godine prvostepeno oslobođeni krivice za odavanje službene tajne. Njih je teretilo beogradsko Više tužilaštvo zbog toga što su medijima govorili o nezakonitim nalozima nadređenih u MUP-u, a vezano za posetu Aleksandra Vučića u Potočare 2015. godine.

Prethodno je isto tužilaštvo odbacilo krivčnu prijavu Dumanovića i Trbovića protiv tadašnjeg rukovodstva MUP-a, među kojima su bili i ministar Nebojša Stefanović i državna sekretarka Dijana Hrkalović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari