Počinje velika akcija pošumljavanja Srbije - 100.000 sadnica za lepši i čistiji vazduh 1Foto: promo

SBB fondacija pokreće jednu od najvećih akcija pošumljavanja Srbije u okviru koje će, do proleća, biti posađeno više od 100.000 sadnica širom zemlje!

Tokom akcije „Da šuma bude više! Da se lepše diše“ biće zasađeno 1.300 sadnica mleča i belog jasena, hrasta lužnjaka i raznog voća u 100 školskih dvorišta, dok će 100.000 vrba u saradnji sa Balkanskim energetskim i šumarskim trendom (BEFT), GIZ-om, kompanijom E3 International i CIFOR/ICRAF naći svoje mesto pored reka i na vlažnijim staništima u više gradova u Srbiji.

CSR direktorka United Grupe i SBB fondacije Jovana Lukić ukazala je na važnost ovog projekta za zaštitu životne sredine ističući da su šume pluća naše planete, a da je Srbija jedna od zemalja u kojima je nivo pošumljenosti, između ostalog i zbog nelegalne seče, ispod proseka i iznosi svega 30 procenata.

Ona je podsetila da je SBB fondacija prethodnih godina organizovala niz pojedinačnih akcija pošumljavanja i zasadila preko 15.000 sadnica u više gradova u kojima je učestvovao veliki broj volontera.

Počinje velika akcija pošumljavanja Srbije - 100.000 sadnica za lepši i čistiji vazduh 2
Foto: promo

„Ovakvim akcijama doprinosimo čistijem vazduhu, kvalitetnijem zemljištu, sprečavanju negativnih efekata klimatskih promena, erozije, nestanka staništa ugroženih vrsta i dostizanju evropskog standarda pošumljenosti od 40 odsto do 2030. godine, mogućnostima da se koristi drvni energent iz energetskih zasada, ali to moramo da uradimo zajedničkim snagama. Pozivam sve zainteresovane lokalne samouprave i partnere iz gradova širom Srbije da nam se jave i dobiju hiljade svojih sadnica, potpuno besplatno. Verujem da smo za zdraviji vazduh i kvalitetnije zemljište svi voljni da se udružimo, zasučemo rukave i posadimo ih“, navela je Lukić.

Prijave su otvorene dok se ne podeli svih 100.000 sadnica i ne postoji ograničenje u broju reznica koje neka lokalna samouprava može da dobije. Sve što je potrebno jeste da svoju prijavu pošalju na e-mail: [email protected], a mogu i da se dodatno informišu putem telefona 069/8143 864.

Prva stabla su zasađena u dvorištu Osnovne škole „Jovan Dučić“ u Beogradu, a već narednih dana planirana je sadnja 5.000 sadnica/reznica u Valjevu i 1.200 u Nišu.

Kampanja „Da šume bude više. Da se lepše diše!“ deo je dugoročne inicijative SBB fondacije “Ne prljaj. Nemaš izgovor!” kroz koju se sprovode mnogobrojne aktivnosti sa ciljem edukacije dece i razvoja svesti ljudi o neophodnosti aktivnog doprinosa zaštiti i unapređenju životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari