Podaci SZO: Korona posustaje 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Broj novih slučajeva kovida 19 u svetu pao je za 19 odsto u poređenju sa prethodnom nedeljom, pokazuje poslednji izveštaj Svetske zdravstvene organizacije.

U periodu između 7. i 13. februara otkriveno je 16 miliona novozaraženih, što je značajno manje u odnosu na nedelju dana ranije. U istom periodu preminulo je oko 75,000 osoba, što je približno sličan broj kao i prethodne nedelje.

Jedini region u kome je zebeleženo povećanje broja obolelih je Zapadnopacifički dok je u ostalim delovima sveta primetan pad. U Evropskom regionu, gde je registrovano 9,6 miliona novoobolelih, on iznosi 16 odsto.

Ipak u ovom delu sveta nalaze se i zemlje koje su beležile najveći broj obolelih – Rusija (1,323,391 , što je povećanje od 23 odsto) i Nemačka (1,322,071, što je broj sličan prethodnom periodu). Takođe, pored Rusije još u nekoliko država broj obolelih vrtoglavo raste – Belorusija (77 odsto), Holandija (56 odsto) i Island (41 odsto).

Najveći broj preminulih registrovan je u Americi (17,225) i Indiji (6,686).

Svetska zdravstvena organizacija navodi i da podvarijanta Omikron soja – BA.2 – takozvana stelt varijanta polako se sve više širi. Trenutno deset zemalja, uključujući Crnu Goru, navodi da je stelt varijanta dominantna na njihovom području.

SZO navodi da za sada postoje oskudni podaci o BA.2 podvarijanti, ali da izgleda da nema razlike u težini kliničke slike između stelt i omikron soja. Ono što se međutim zna jeste da je ova podvarijanta zaraznija i prema nekim procenama da se lakše prenosi za 30 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari