Podnete prijave inspekciji zbog visoke koncentracije hlora u bazenu na SPENS-u 1Spens Foto: Wikipedia / Bukephalos

Prijave zbog visoke koncentracije hlora u zatvorenom bazenu na SPENS-u podnete su danas Sanitarnoj inspekciji.

„Očekujem od sanitarne inspekcije da svoj posao uradi profesionalno i da po prijavi uzme iskaz zaposlenih radnika na bazenu iz te smene, i prečešlja dnevnike rada koje vodi tehničko osoblje bazena, te da ako se ovi navodi ispostave tačnim, preduzme dalje korake i podnese krivične prijave protiv odgovornih“, rekao je za Danas Aleksandar Simić, bivši radnik SPENS-a koji je podneo prijavu.

Taj potez najavio je nakon što je u tom preduzeću dobio otkaz zbog, kako tvrdi, „političkog aktivizma“.

U prijavi je istaknuto da je 16. januara na bazenima SPC „Vojvodina“, koncentracija hlora bila nekoliko puta veća od dozvoljene , te da uprava SPENS-a uprkos upozorenjima zaposlenih stručnih lica nije reagovala, i ipak odličila da bazene pusti u rad i samim tim ugrozi zdravlje korisnika.

Gradski odbor Demokratske stranke takođe je danas podneo prijavu, i u svom saopštenju pozvao nadležnu inspekciju da izvrši kontrolu zatvorenih bazena na SPENS-u.

U saopštenju iz te stranke navodi se da se njihova prijava takođe odnosi na ne postupanje poslovodstva SPENS-a, koje je „16. januara otvorilo bazen za rekreativce i plivače uprkos tome što je koncentracija hlora u vodi bila znatno veća od dozvoljene“.

Dalje se navodi da su o tome upravu blagovremen obavestili zaposleni koji su tog dana dežurali u prvoj smeni, te da je na taj način poslovodstvo tog javnog preduzeća „svesno ugrozilo zdravlje građana Novog Sada koji zbog propale rekonstrukcije nisu mogli da koriste taj sportski objekat pune dve godine“.

U prijavi piše da je na dan otvaranja bazena, koncentracija hlora bila pet do sedam puta veća od dozvoljene, te da postoji osnovana sumnja da je voda u zatvorenom bazenu i u danima neposredno nakon ponovnog otvaranja, takođe sadržavala mnogo veću koncentraciju hlora od dozvoljene.

Predsednik gradskog odbora te stranke Veljko Krstonošić rekao je da je zatvoreni bazen SPENS-a „ogledalo gradske vlasti“, nazvavši je „nesposobnom“.

„Zbog propale rekonstrukcije, bazen nije radio dve godine, a sada se na silu otvara zbog predstojećih izbora i pri tom bezobzirno ugrožava zdravlje građana“, dodao je predsednik gradskog odbora DS-a uz napomenu da su Novosađani „rekonstrukciju bazena platili praktično četiri puta“.

U saopštenju stoji da je „prvi put plaćena propala rekonstrukcije posle koje je bazen bio u još gorem stanju nego pre rekonstrukcije, drugi put za popravku navodno rekonstruisanog bazena, treći put za stavljanje pod krov otvorenog bazena na Sajmištu koji je trebalo da nadomesti zatvoreni bazen i četvrti put svojim zdravljem“, objašnjavaju iz opozicionog DS-a.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari