Podnosilac krivične prijave protiv više stotina podržavalaca Rusije: Poziv na ubistvo nije sloboda mišljenja 1foto Aleksandar Roknić Danas

Nakon što je uveo sankcije Ruskoj Federaciji, advokat Čedomir Stojković otišao je korak dalje – on je danas podneo krivičnu prijavu protiv svih učesnika skupova podrške Rusiji smatrajući da su na taj način počinili krivično delo pozivanja i podsticanja na agresivan rat za koje je zaprećena kazna u rasponu od dve do dvanaest godina zatvora.

Krivičnom prijavom podnetom Višem tužilaštvu u Beogradu obuhvaćeno je više stotina N.N. lica koji su 4. marta i 13. marta u Beogradu, na više lokacija, učestvovali na skupovima sa kojih je pružana podrška Ruskoj Federaciji.

“Imajući u vidu da se na tim skupovima koriste simboli takve agresije, fotografije komandanata takve agresije, i uzvikuju parole podrške takvoj agresiji, nesumnjivo je da zbir preduzetih radnji upravo jasno predstavlja pozivanje i podsticanje Srbije i stanovništva Republike Srbije na agresivni rat protiv Ukrajine. Imajući u vidu da su na tim skupovima počinioci ove radnje preduzimali i ispred Ambasade Ruske Federacija i Ambasade Belorusije, nesumnjivo je da su počinioci pozivali i podsticali Rusku Federaciju i Belorusiju na agresivni rat protiv Ukrajine”, navodi se u prijavi.

Stojković ističe da je Srbija skupovima podrške „koji su jedinstveni u svetu“ nastavila da gura prst u oko Evropskoj uniji i da se pozicionira kao razarajući faktor u Evropi.

– U ovom trenutku ne postoji razlika između nošenja slika Vladimira Putina i Adolfa Hitlera, kao što ne postoji razlika između crtanja slova „Z“ i crtanja kukastog krsta. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je označila napad Rusije kao agresiju i svako ko pruža podršku tom napadu ili njenom nalogodavcu istovremeno podržava sva ubistva koja su počinjena u tom ratu. Onaj koji to ne shvata je naprosto glup i neosvešćen, ističe Stojković.

Nabrajajući elemente krivičnog dela, Stojković u krivičnoj prijavi ističe da su učesnici skupa nosili zastavu Ruske Federacije koja prema rezoluciji UN-a i stavu Međunarodnog krivičnog suda vrši vojnu agresiju, ali i zastave nepriznatih država Luganske i Donjecke republike. Učesnici su takođe nosili slike vrhovnog komandatna ruske vojske Vladimira Putina, i koristili simbol agresije ispisujući slovo „Z“. Stojković smatra da podnošenjem prijave ne krši ničije pravo na slobodu mišljenja, dodajući da se u Srbiji često pogrešno shvata taj pojam.

– Sloboda mišljenja ima svoje granice. Ja imam pravo da loše mislim o nekome, ali nemam pravo da pozivam na nečije ubistvo. Isto tako, nemam pravo da podržavam nekoga ko sprovodi nasilje nad nekim drugim, ističe Stojković dodajući da će postupci tužilaštva po njegovoj prijavi otkriti da li „država želi i dalje da bude deo Evrope ili je spremna da se odrekne evropskih vrednosti“.

Advokat Čedomir Stojković je prošle nedelje objavio saopštenje u kojem je naveo da je njegova kancelarija uvela sankcija Ruskoj Federaciji i da do daljeg neće zastupati ruske državljane i ruska pravna lica.

Na skupovim podrške Ruskoj federaciji u dva navrata okupilo se više stotina građana a bili su prisutni i pojedini predstavnici desno orijentisanih političkih stranaka. Srbija se, i pored tvrdnje predsednika Republike Aleksandra Vučića da neće uvoditi sankcije, nedavno saglasila sa produženjem sankcija bivšem ukrajinskom predsedniku Viktoru Janukoviću, koji važi za čoveka bliskog Kremlju. Takođe je i u Generalnoj skupštini UN-a glasala za rezoluciju kojom se osuđuje agresija na Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari