Senad Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, posetio je pre nekoliko dana opštinu Nova Varoš i sa gradskim čelnicima razgovarao o modelima uspostavljanja čvršće saradnje, u čijem bi fokusu bila značajnija podrška države zlatarskom kraju na polju razvoja agrara, ali i projekata iz oblasti turizma i zaštite životne sredine.


– Ministarstvo poljoprivrede je tokom 2013. u opštinu Nova Varoš investiralo više od 12 miliona dinara i to kroz podršku projektima u oblasti izgradnje seoskih puteva, prečišćavanja otpadnih voda i programskog planiranja. Fokus ministarstva za narednu godinu biće pomeren ka finansiranju investicionih projekata u oblasti agrara, a ne izdvajanje sredstava za realizaciju teško kontrolisanih takozvanih neobojenih aktivnosti. Umesto populističkih mera, kojima se samo čuva socijalni mir poljoprivrednih proizvođača, pažnja države biće usmerena na konkretnu pomoć kao što su nabavka kvalitetnog sadnog i semenskog materijala, đubriva ili goriva, kazao je Mahmutović. On je istakao da bi Nova Varoš trebalo da insistira na projektima iz oblasti seoskog turizma u kome ključnu ulogu imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva, kao i na različitim programima pomoći na polju stočarstva.

Sumirajući rezultate rada u godini koja je na izmaku, kao i učinak dosadašnje saradnje Ministarstva poljoprivrede i ovdašnje lokalne samouprave, ocenjujući je kao uspešnu, predsednik opštine Dimitrije Paunović istakao je da zlatarski kraj ima ogromne potencijale u agraru, posebno u proizvodnji zdrave hrane.

– Poljoprivreda je za nas strateška delatnost, kako zbog velikog broja proizvođača, tako i zbog prirodnih i geografskih uslova koji pogoduju u gajenju ne samo uobičajenih, već i pojedinih endemičnih i zaboravljenih kultura, kao što su heljda i spelta. Kao što smo zaštiti geografsko poreklo zlatarskog sira, isti proces smo započeli i kada je u pitanju heljda. Uporedo pregovaramo i sa nekoliko ulagača zainteresovanih za proizvodnju ove gotovo izumrle žitarice, a uzgajivačima ćemo obezbediti siguran plasman, pružiti stručnu i svaku drugu pomoć da eventualno započnu proizvodnju ili je prošire i unaprede, rekao je, između ostalog, predsednik Paunović državnom sekretaru Mahmutoviću. Paunović je izrazio nadu da će ovi, kao i brojni drugi projekti (posebno u oblasti energetike, turizma, ekologije, vodosnabdevanja) u budućnosti biti značajnije podržani od strane države i resornih ministarstava.

Sledeći susret predstavnika Ministarstva poljoprivrede i novovaroške opštine planiran je, inače, već za drugu polovinu januara naredne godine, a ovu posetu zlatarskom kraju Senad Mahmutović je iskoristio da Osnovnoj školi u Jasenovu pokloni jedan laptop računar, koji je u ime ove obrazovne ustanove primila direktorica Dušica Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari