Podrška nastavnicima građanskog vaspitanja 1Izvor: ZUOV.rs

U sklopu Nacionalniog obrazovnog portala Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, na adresi zuov.gov.rs/gradjansko postavljena je platforma namenjena nastavnicima građanskog vaspitanja.

Ona je nastala na osnovu saradnje Zavoda sa UNICEF-om, odnosno deo je zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“.

Platforma je prevashodno namenjena nastavicima građanskog vaspitanja u srednjoj školi i to kao vid pomoći pri realizaciji programa za treći i četvrti razred gimnazije. Međutim, po svom sadržaju može biti interesantna i od koristi svim nastavnicima ovog predmeta, ali i istorije, sociologije, kao i predavačima izbornog programa u gimnaziji Pojedinac, grupe i društvo.

Na platformi se nalaze video i tekstualni materijali (zakoni, pravilnici, strategije, istraživanja, priručnici, vodiči, stručni tekstovi…) koji se prevashodno odnose na tematiku prava grupisanih u nekoliko kategorija, analogno temama iz programa građanskog vaspitanja za treći i četvrti razred gimnazije. To su: Ljudska prava; Ekonomska prava; Ekološka prava; Mir i pretnje miru (Humanitarno pravo).

Osim toga, nastavnicima su dostupni materijali grupisani u kategoriju Metodologija rada koji im mogu pomoći u osmišljavalju neposrednog rada sa učenicima.

Neki od materijala dati su izvorno na engleskom jeziku, odnosno nemaju prevod. Najčešće su to kratki filmovi koji se mogu koristiti kao podsticaji za uvođenje učenika u temu ili ključni pojam sadržaja.

Njihov vizuelni efekat je vrlo jak, a nivo engleskog jezika odgovara znanju učenika završnih razreda gimnazije, te je procenjeno da je najbolje da do učenika dođu u originalnom obliku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari