Sindikat pravosuđa podržao načelnicu niškog KPZ koja je suspendovana zbog kritike zapošljavanja partijskog kadrovika narušenog ugleda 1Foto: B. Ljubisavljević

Sindikat pravosuđa Srbije pružio je „snažnu podršku“ Valentini Krstić, načelnici Službe za obuku i upošljavanje Kazneno-popravnog zavoda Niš (KPZ Niš), „kao časnoj, poštenoj i doslednoj državnoj službenci“ koja je suspendovana „zato što se pridržavala zakona i pravila u radu i što je dobronamerno skrenula pažnju svom podređenom da ono što je ranije radio ne može da radi u zatvoru“.

„Ova suspenzija, prema našem mišljenju, predstavlja osvetu Valentini Krstić jer je prethodno imala status uzbunjivača. Njen greh ogleda se u činjenici da je Saša Stoiljković u KPZ Niš došao po partijskom ključu, na osnovu svog minulog rada u Gradskoj upravi Niš, o čemu se javno hvalio i potvrdio. Ukoliko bi se zaista držali slova zakona, onda je protiv Stoiljkovića trebalo pokrenuti disciplinski postupak zbog zastupanja političkih uverenja na radu i povrede načela političke neutralnosti“, navodi se u saopštenju Sindikata, koji je potpisala predsednica Slađanka Milošević.

„Sukob koji je nastao između Valentine Krstić i podređenog novozaposlenog Saše Stoiljkovića potrebno je što pre rešiti, a sve u interesu istine i kolektiva. Smatramo da u navedenom slučaju nedostaju prave informacije koje mogu da dovedu javnost u zabludu, a posebno zato što je ovde reč o ukazivanju na osetljivo područje koje se odnosi na način zapošljavanja navodne žrtve čiji je ugled narušen, iako postoje indicije da je svoj ugled narušio sam, hvaleći se svojim minulim radom i stranačkim zaslugama. Kompromisno rešenje sigurno nije udaljavanje Krstić sa posla, dok druga strana uživa političku zaštitu“, navodi Milošević.

Načelnica Krstić, inače antikorupcijska aktivistkinja i bivša uzbunjivačica, suspendovana je zbog toga što je na internom službenom sastanku kritikovala zapošljavanje u KPZ-u Stoiljkovića, nekadašnjeg niškog funkcionera optuživanog za navodne zloupotrebe gradskih subvencija za poljoprivredu.

Stoiljković je između ostalog poznat po tome što je javno govorio da je koristio funkciju načelnika Sekretarijata za poljoprivredu kako bi pred izbore 2016. i 2020. dobio kapilarne glasove za SNS od korisnika gradskih subvencija.

Sindikat pravosuđa podržao načelnicu niškog KPZ koja je suspendovana zbog kritike zapošljavanja partijskog kadrovika narušenog ugleda 2
Valentina Krstić: Foto Youtube

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) je svoje izveštaje o ovom zapošljavanju i suspenziji u KPZ-u, u kojima su izneti dokazi da je od 2016. do 2021, dok je Stoiljković bio načelnik Sekretarijata, bilo zloupotreba u budžetskom subvencionisanju jednog sistema za navodnjavanje, dostavio nadležnom tužilaštvu, kao i nadležnim domaćim i inostranim organima i organizacijama,

U ovim izveštajima je, takođe, ukazano na sumnje u zloupotrebe pri dodeli subvencija Stoiljkovićevoj i tašti njegovog zamenika Ljubiše Stojanovića.

Izgradnja vodozahvata i subvencije ovim korisnicima bile su investicije u ukupnoj vrednosti od 21 milion dinara.

Sindikat pravosuđa podržao načelnicu niškog KPZ koja je suspendovana zbog kritike zapošljavanja partijskog kadrovika narušenog ugleda 3
Saša Stoiljković: Foto Jugmedia

BIRODI je najavio da će od nadležnih organa zatražiti da provere i zakonitost subvencionisanja poljoprivrednih mašina i opreme u istom periodu, čija je nabavka koštala još tri miliona dinara.

Izvršni direktor BIRODI-ja Zoran Gavrilović je, takođe, kazao da će se slučaj suspenzije načelnice Krstić zbog toga što je kritikovala zapošljavanje Stoiljkovića naći i pred javnom tužiteljkom Evropske unije Laurom Koveši.

“Pošto postoji mogućnost da je deo gradskih subvencija za poljoprivredu u periodu od 2016. do 2021, kada je Stoiljković bio nadležan za njih, stigao iz Evropske unije, obratićemo se javnoj tužiteljki Koveši, koja ‘brine’ o novcu EU fondova. Srbija se, uostalom, u nacrtu nove Strategije za borbu protiv korupcije obavezala na saradnju sa tužiteljkom EU”, rekao je Gavrilović.

Zoran Gavrilović
Zoran Gavrilović: foto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Krstić je, inače, bila suspendovana i pre deset godina, nakon ukazivanja na niz nepravilnosti u niškom KPZ-u, ali je vraćena na posao posle oštre reakcije tela i organizacija za borbu protiv korupcije.

U aktuelnom rešenju o suspenziji, od 11. jula ove godine, navodi se da se protiv nje pokreće disciplinski postupak zbog osnovane sumnje da se u svojoj kancelariji, na prvom sastanku sa Stoiljkovićem, koji je zaposlen na mestu njenog zamenika, ponašala “na način koji šteti ugledu Uprave”, što su po Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija teže povrede radnih obaveza i dužnosti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari