U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se juče ujutru dogodila na magistralnom putu Niš – Skoplje dva lica su izgubila život, a više ih je povređeno.

Do nesreće je došlo usled snežne oluje kada je vozilo sa registarskim oznakama Tetova prešlo u suprotnu traku i direktno se sudarilo sa šleperom grčkih registarskih oznaka. Od siline udarca putničko vozilo je potpuno uništeno, a vađenje nastradalih iz olupine trajalo je više sati uz upotrebu specijalne vatrogasne opreme. Prethodno je kod Bujanovca osam pripadnika VS povređeno u sudaru kombija i putničkog automobila.

Zbog novih snežnih padavina u vranjskoj opštini zatvorene su tri osnovne škole na području Svetog Ilije, a u prekidu je i lokalni putni pravac prema Golemom selu u poljaničkom kraju. Bez napajanja električnom energijom ostala su brdsko planinska sela u vranjskoj, opštinama Vladičin Han, Surdulica, Bosilegrad i Crna Trava.

Snežni nanosi na području Vlasine premašuju dva metra, a otežano se odvija i saobraćaj na regionalnom putnom pravcu od Surdulice preko Vlasine i Bosilegrada kao Graničnom prelazu Strezimirovci sa Bugarskom.

– Nama su prioritet meštani u zavejanim selima i pružanje zdravstvene pomoći onima najugroženijima i u tome za sada uprkos nevremenu uspevamo – rekao je za Danas Novica Tončev predsednik opštine Surdulica gde su snežni nanosi juče dostizali više od jednog metra. Predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev u izjavi za Danas ocenjuje situaciju nakon jučerašnjih padavina kao stanje elementarne nepogode, jer niske temperature dovode do smrzavanja snega.

– To otežava rad mehanizacije koja radi na raščišćavanju regionalnih puteva, i do okolnih sela teško možemo da se probijemo – kaže Zaharijev.

U opštini Trgovište neprohodno je oko dve stotine kilometara lokalnih puteva pa su sela uz granicu sa Makedonijom pod potpuno snežnom blokadom. Paralisan je i rad ekipa „Elektrodistribucije“ koje pokušavaju da održe u funkciji nisko naponsku mrežu.

– Oko petsto domaćinstava sa blizu 2.000 stanovnika je u potpunoj blokadi. Građanima savetujemo da ne izlaze iz svojih domova zbog snežne oluje koja traje duže od dvadeset sati – naveo je za Danas Darko Tomić, predsednik Opštine Trgovište. U opštini Vladičin Han najteža je situacija u snabdevanju električnom energijom pre svega zbog dotrajalosti nisko naponske mreže. Bez struje su područje Kukavice sa više od desetak sela u kojima živi uglavnom starije stanovništvo.

– Svih dvadeset ležajeva na odeljenju ortopedije je zauzeto. Ima dosta preloma ekstremiteta, ali lakše pacijente nakon zbrinjavanja šaljemo na kućno lečenje – kaže za Danas dr Dušan Aleksić, ortoped u Opšte bolnice u Vranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari