Poirel: Srbija da objasni i reši slučajeve "nestalih beba" 1Foto: Bojan Cvejić

Predstavnici Komiteta ministara Saveta Evrope su ponovo zatražili od zvaničnika Srbije da što pre usvoje zakon o rešavanju slučajeva nestalih beba, kao i o ispunjenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, izjavio je Kristof Poirel iz Direktorata za ljudska prava SE.

Neažurnost državnih organa Srbije da razreše aferu „nestale bebe“ i ispune presudu Evropskog suda za ljudska prava bila je tema sastanka koji su juče u Beogradu održali predstavnici Direktorata za ljudska prava Komiteta ministara Saveta Evrope sa grupom roditelja i predstavnicima pet udruženja roditelja.

Na sastanku je bilo reči o presudi Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zorice Jovanović protiv Srbije, a zvaničnici Saveta Evrope susreli su se i sa predstavnicima državnih organa Srbije, odnosno Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine.

Kristof Poirel je, posle sastanka sa članovima Odbora za pravosuđe, rekao da je zatraženo razjašnjenje kako je došlo do slučajeva nestanka beba i podsetio da je u decembru prošle godine Komitet ministara SE iskazao zabrinutost u pogledu izostanka rezultata za rešavanje ove afere i apelovao da država usvoji potreban zakon i preduzme druge neophodne korake.

– Važno je da predstavnici vlasti u Srbiji, zajedno sa porodicama nestalih beba dođu do rešenja. Komitet ministara SE se nada da će zakon uskoro biti usvojen. Presuda Evropskog suda u „slučaju Jovanović“ se dosta dugo ne izvršava i zato je Komitet ministara i doneo odluku da od vlasti u Srbiji zatraži preduzimanje koraka koji bi vodili napretku. Ovo pitanje će biti ponovo razmatrano u martu, najavio je Poirel.

Predsednik Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Petar Petrović najavio je da će na jednoj od prvih sednica proletnjeg zasedanja Skupštine na dnevni red biti stavljen zakon o rešavanju slučajeva nestalih beba.

Poslednje obećanje vlasti bilo je da će ovaj odbor razmatrati predlog Zakona o utvrđivanju statusa dece nestale iz porodilišta sredinom oktobra prošle godine. To je obećala predsednica Narodne skupštine Maja Gojković kada je, nakon pisanja lista Danas o neispunjenim obavezama Srbije na ovom planu, tema pokrenuta na skupštinskoj sednici. Ipak, nadležni odbor ni tada nije ispunio obećanje i do razmatranja teksta zakona nije došlo do danas.

Poseta Direktorata SE se organizuje uoči konferencije Komiteta ministara u martu, čija tema će biti neispunjavanje presude Suda za ljudska prava u Strazburu.

Novi izveštaj „Monivola“, tela Saveta Evrope, znatno povoljniji od prethodnog

Srbija napredovala u borbi protiv pranja novca

Beograd – Srbija je ostvarila značajan napredak u jačanju kapaciteta za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, zaključak je izveštaja koji je juče objavio „Monivol“, organizacija Saveta Evrope koja se bavi borbom protiv pranja novca. Za razliku od izveštaja koji je objavljen u aprilu 2016. godine, kada je od 10 preporuka koje je „Manivol“ uputio Srbiji devet označeno kao „delimično ispunjeno“ ili „neispunjeno“, u ovom izveštaju se navodi da nema preporuke koja je ocenjena „neispunjeno“. Međutim, i pored napretka, u izveštaju se navodi da Srbija ostaje na listi zemalja koja se bliže posmatra i koja u decembru mora da pošalje naredni izveštaj o napretku u ovim oblastima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari