Pojačano prisustvo Kfora na severu Kosova  1Komandant Kfora Lorenco D' Adario Foto: FoNet/TV Fonet

Situacija na Kosovu je mirna, ali treba izbegavati ‘teške’ izjave koje bi mogle da stvore situaciju koja će sve opteretiti. Želimo da izbegnemo situacije koje nisu zasnovane na činjenicama, a mogle bi da izazovu pogrešne odluke.

Spremni smo za sve, ali smo ubeđeni da je stanje sada pod kontrolom – izjavio je general major Lorencio D’ Adario, komandant Kfora, u razgovoru sa novinarima više beogradskih redakcija.

On nije želeo da komentariše izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o odbrani Srba na KiM, spekulacije o mračnim scenarijima koje šire pojedini srpski poltičari, koje je nazvao „spinom“, kao ni upozorenja Velike Britanije i Nemačke svojim građanima da izbegavaju sever Kosova i Metohije.

Povodom nedavne provokacije u severnom delu Kosovske Mitrovice, gde su se među pripadnicima Kfora pojavili i oficiri Vojske Albanije, general D’Adario rekao je da nije bilo razloga za uznemirenje, jer je Albanija od 2012. deo Kfora.

– Na severu je teška situacija za ljude, koji stalno rizikuju da budu njeni taoci. Kfor sad  tamo ima proaktivno prisustvo – imamo vežbe koje će se nastaviti, jer su to naše redovne aktivnosti na održavanju spremnosti i proverama procedura. Građani na severu ne bi trebalo da se zbog nas osećaju ugroženo, nego sigurnije. Mi smo tu – poručio je komandant Kfora, koji se u ponedeljak u Beogradu sastao sa načelnikom Generalsstaba Vojske Srbije general-potpukovnikom Milanom Mojsilovićem.

Pojačano prisustvo Kfora na severu Kosova  2
Milan Mojsilović i Lorenco D’ Adario   Foto: Sajt Vojske Srbije

Komadant američke baze Bondstil kod Uroševca pukovnik Roj Makreg, u susretu sa novinarima iz Beograda negirao je spekulacije da će u bazu Noting hil kod Leposavića biti prebačeno 500 albanskih vojnika i najavio da tamo ostaje postojeći vojni sastav od 70 pripadnika Kfora. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari