Pojedina naselja u opštini Golubac proglašena za ugrožena područja od afričke kuge svinja 1Foto: Pixabay/Pexels

Braničevo, Donja Кruševica, Vinci, Ponikve i Usije naselja u golubačkoj opštini su rešenjem Uprave za veterinu proglašena ugroženim od bolesti afrička kuga svinja. Na ugroženom području sprovodiće se propisane mere radi sprečavanja pojave ove zarazne bolesti za koju nema leka i vakcine.

Afrička kuga svinja je virusna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje i nije opasna po zdravlje ljudi.

Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom i vodom, inficiranim krpeljima, odećom i obućom, kontaminiranom opremom i predmetima, prevoznim sredstvima, stajnjakom, glodarima, insektima.

Kako bi se sprečila pojava ove opasne zarazne bolesti na ugroženim područjima, kao što su naselja Braničevo, Donja Кruševica, Vinci, Ponikve i Usije u opštini Golubac sprovodiće se propisane mere

Kako navode nadležni, mere na ugroženom području primenjuju se najmanje dok se ne obavi čišćenje, dezinfekcija, a po potrebi i dezinsekcija poslednjeg zaraženog gazdinstva.

Primena mera je na snazi  i dok se svinje na gazdinstvima ne pregledaju, a ako je potrebno i laboratorijski ne ispitaju kako bi se potvrdilo ili isključilo prisustvo virusa afričke kuge svinja.

Navedeni pregledi obavljaju se 40 dana posle sprovedenog čišćenja i prve dezinfekcije, a po potrebi i dezinsekcije na zaraženom gazdinstvu, odnosno u skladu sa posebnim propisom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari