Pojedini privatni vrtići traže da svi roditelji plate maj 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Zatvaranje pa otvaranje vrtića, koje je najavljeno za 11. maj, otvorilo je mnoga pitanja o zaštiti dece i zaposlenih, ali i načinu na koji roditelji plaćaju predškolske ustanove, pre svega one koje su u privatnom vlasništvu.

Tako pojedini privatni vrtići u Beogradu traže da se rate za maj plate bez obzira na to da li će dete ići u vrtić ili ne. U dopisu koji je jedan privatni vrtić iz Beograda uputio roditeljima navodi se da polovinu majskog iznosa moraju da plate svi oni koji žele da im deca ostanu u vrtiću.

– Kako bismo održali poslovanje i sačuvali zaposlene, prostore i kvalitet rada, nije moguće da roditelji koji imaju ugovor sa ustanovom ne plate maj i u slučaju kada im dete ne dolazi u vrtić. Podsećamo vas da smo radili i tokom aprila bez naplate i zaposleni su bili angažovani u organizaciji online programa, kao i u pripremi vrtića za povratak na rad – navodi se u dopisu ove ustanove, koja boravak naplaćuje 240 evra.

Predsednica Udruženja privatnih predškolskih ustanova Beograda Duška Tasić objašnjava za Danas da je svaki od vrtića pojedinačno donosio odluku kako će i da li će naplaćivati usluge za maj, kao i da je ona odlučila da njena ustanova naplaćuje vrtić samo roditeljima čija deca krenu i od dana kada krenu u vrtić.

Na drugoj strani gradski sekretar za obrazovanje I socijalnu zaštitu Slavko Gak kaže za Danas da refundacija za maj počinje od 11. maja, kako za privatne tako i za državne vrtiće. Problem koji se sada pojavio leži u tome što se roditeljima dece koja idu u privatne vrtiće cena boravka ne umanjuje za one dane kada je dete odsutno iz vrtića, kao što je to slučaj u državnim ustanovama.

Stoga se sada mnogi pribojavaju da će morati da plate gotov pun iznos iako će deca ostati kod kuće, iako je preporuka nadležnih da samo oni koji moraju šalju decu u predškolske ustanove.

Pored uplata za maj, ostalo je i otvoreno pitanje šta će se desiti sa novcem koji su roditelji uplatili u martu.

Naime, početkom marta roditelji su privatnim vrtićima dali celokupan mesečni iznos, dok je grad subvenciju isplatio zaključno sa 13. martom, što je bio poslednji radni dan pre uvođenja vanrednog stanja. Slavko Gak pak poručuje da je privatnim vrtićima preporučeno da ne naplaćuju ceo iznos za mart.

– Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu je blagovremeno, po proglašenju vanrednog stanja u Srbiji poslao obaveštenje privatnim vrtićima koji su u sistemu subvencija Grada Beograda da se refundacija isplaćuje zaključno sa 13. martom, da se od tog datuma državni vrtići ne naplaćuju te da je preporuka da se time vode i privatni, odnosno da se roditeljima ne naplaćuje boravak – objašnjava Gak.

Pošto privatni vrtići sklapaju ugovore sa roditeljima, sve zavisi od njihovog međusobnog dogovora, pri čemu Grad Beograd jedino može da da preporuke ali ne obavezno uputstvo privatnicima kako da naplate svoje usluge. Neki od njih su se dogovorili sa roditeljima da na ime uplaćenog novca u martu ne plaćaju usluge za drugu polovinu maja.

Procenjuje se da bi od ponedeljke u privatne vrtiće trebalo da krene oko 10.000 upisane dece, dok je za državne prijavljeno 13.500. Gradski menadžer Goran Vesić kazao je ranije da će za decu koja ne krenu 11. maja držani vrtić naplaćivati 50 odsto od subvencionisane cene, dok će za decu koja krenu u obdanište roditelji plaćati 5.590 dinara.

Sindikat: Potrebna veća zaštita zaposlenih

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja saopštio je juče da je jedan deo sindikalnih predloga koji su se odnosili na otvaranje vrtića prihvaćen, ali i da neke mere koje se odnose na zaštitu zaposlenih nisu uvažene. „Žao nam je što nisu uvažene još neke mere … koje se tiču zaštite zaposlenih koji spadaju u rizične kategorije (nakon ukidanja vanrednog stanja). To su stariji od 60 godina, samohrani roditelji sa decom, hronični bolesnici i roditelji sa decom do 12 godina, koji radom u uslovima epidemiološke situacije mogu biti zdravstveno ugroženi. Za kategoriju zaštićenih zaposlenih hroničnih bolesnika nije jasno definisano koja hronična oboljenja predstavljaju dodatan rizik i slučaju zaraze kovidom 19“, navodi se u saopštenju sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari