Pokrenuta inicijativa da se u Tutin vrate sedišta sudova 1Foto: Opština Tutin

Stanovnici opštine Tutin, više od deceniju, na deljenje pravde moraju da dolaze u Novi Pazar.

Toliko dugo traje i borba zvaničnika te opštine, bošnjačkih partija i njihovih predstavnika u republičkom parlamentu, da opština ponovo dobije Osnovni i Prekršajni sud, koji ne postoje od početka 2010. Godine.

Kada je izvršena reforma u pravosuđu i napravljena nova mreža sudova i tužilaštava, tutinska opština je ostala bez ta dva suda i Osnovnog tužilaštva.

Tadašnji Opštinski sud postao je Sudska jedinica Osnovnog suda u iz Novog Pazara, a Prekršajni sud dobio je status odeljenje novopazarskog Prekršajnog suda..

Do sada su bezuspešne bile sve inicijative i ubeđivanje da je odluka o ukidanju dva suda u Tutinu bila pogrešna.

Lista razloga za vraćenje sudova je dosta duga. Inicijatori su se pozivali na broj stanovnika, površinu teritorije opštine udaljenost, loša putna mreža…Posebno je naglašeno da je to pogranična opština ( pogranična linija prema Crnoj Gori duga je 60 kilometara, a administrativna prema Kosovu oko 40 kilometara) i da se na njenoj teritoriji je zvanični granični prelaz prema Crnoj Gori “Špiljani”.

Samo ove dve poslednje činjenice ukazuju na mogučnost vršenja mnogobrojnih prekršejnih i krivičnih dela i privrednih prestupa, “koji, po pravilu zahtevaju, hitno postupanje”.

Novu inicijativu je, nedavno, u Skupštini Srbije pokrenuo narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Zaim Redžepović, koji je kroz poslaničko pitanje zahtevao da se “ispravi nepravda i Osnovni sud vrati u Tutin”.

Iz Ministarstva pravde stigao je odgovor, koji je potpisala ministarka Maja Popović.

“Ministarstvo pravde će, u narednom periodu, pri izradi Nacrta zakona o sedištima i područja sudova i javnih tužilaštava, pažljivo razmotriti sve predloge i inicijative, koje se odnose na mrežu sudova i tužilaštava, uključujući i mogućnost ponovnog osnivanja Osnovnog i Prekršajnog suda u Tutinu” – navodi se u dogovoru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari