Organizacija “Nauči me” pokrenula je inicijativu pod nazivom “Pošteno do posla”, u cilju usvajanja jasnih kriterijuma za zapošljavanje prosvetnih radnika.

“Ukoliko se najavljeno zapošljavanje preko 2.500 nastavnika ne sprovede prema jasnim kriterijumima za zapošljavanje u prosveti, organizacija “Nauči me” apeluje na nadležne da što pre usvoje kriterijume koji bi sprečili da radno mesto u časnoj profesiji obrazovnih radnika može biti kupljeno, poklonjeno ili čak oteto”, navodi ova organizacija.

“Trenutni zakonodavni okvir omogućava da se za posao obrazovnog radnika u osnovnim i srednjim školama kandidat bira diskrecionom odlukom direktora. Zakon ne nudi nikakvu preciznu listu kriterijuma, a praksa pokazuje da škole nemaju kapaciteta da samostalno donesu pravilnike na osnovu kojih bi se na transparentan način vršio prijem novih radnika u stalni radni odnos. U istraživanju koje smo sproveli, od 1576 škola u Srbiji, samo 8 škola ima dodatne kriterijume, smernice ili sistem bodovanja kojim se konkursna komisija rukovodi”, upozoravaju pokretači inicijative.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari