Pokrenuta peticija protiv zagađenja i najavljena protestna šetnja 1Foto: Inicijativa Ne davimo Beograd

Inicijativa Ne davimo Beograd pokrenula je peticiju kojom se zahtevaju konkretne mere protiv zagađenja vazduha. Svi potpisnici peticije, kao i zainteresovani građani, biće pozvani da u četvrtak, 31. oktobra, u protestnoj šetnji kako bi predali zahteve gradskim i republičkim vlastima.

„Naši gradovi se sve češće nalaze na vrhu liste najzagađenijih gradova sveta. Naše zdravlje, zdravlje naše dece i naših najmilijih, ugroženo je nebrigom i kontinuiranim igorisanjem upozorenja, merenja i analiza, koja jasno govore da se radi o ozbiljnom problemu koji se neće sam od sebe rešiti. Zahtevamo konkretne mere koje će promeniti ovo stanje“, ističu iz Inicijative Ne davimo Beograd.

Protesna šetnja počeće ispred Skupštine Grada Beograda, a završiti se ispred Vlade Srbije.

Podaci Svetske zdravstvene organizacije govore da u Srbiji tokom jedne godine prerano umre više od 6.000 ljudi usled izloženosti zagađenjima iz vazduha, što je neslavno drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha.

Kako bi se situacija sa zagađenjem vazduha poboljšala, inicijativa Ne davimo Beograd smatra da je neophodno:
1) radikalno poboljšanje javnog prevoza,
2) masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada,
3) promocija održive urbane mobilnosti,
4) prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije,
5) bolju kontrolu industrijskih zagađivača
6) sistematsko praćenje i izveštavanje o zagađenju vazduha,
7) odustajanje od svih štetnih projekata koji će dodatno zatrovati vazduh naših gradova, poput izgradnje spalionica

Inicijativa navodi da umesto što gradske vlasti planiraju izgradnju spalionice na deponiji u Vinči, bolje da ulažu u rešavanje problema zagađenja

„Srbija još uvek ne poseduje laboratorije za merenje koncentracija kancerogenih jedinjenja, dioksida i furana, koji nastaju prilikom spaljivanja otpada. Koliko je situacija ozbiljna govori nam i činjenica da je Evropska investiciona banka odbila da finansira ovaj projekat jer je protivan standardima na koje se Srbija obavezala u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Ne samo da će nas ova spalionica trovati, već će građani Beograda za spaljivanje otpada platiti privatnoj kompaniji preko milijardu i sto miliona evra“, navode u saopštenju.

Građani peticiju mogu potpisati na linku: https://www.peticije.online/konkretne_mere_protiv_zagadjenja

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari