Pokret Bravo iz Novog Sada: Policija nas maltretira telefonskim pozivima 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO

Pokret Bravo iz Novog Sada saopštio je danas da su njegovi aktivisti na meti telefonskog „maltretiranja“ policije čiji pripadnici ih usmeno pozivaju na informativne razgovore.

Taj gradjanski pokret je naveo i da je, posle protesta ‘Novi Sad protiv nasilja’ 7. jula, dobijao telefonske pozive policijaca sa zahtevom da se aktivisti odazovu na informativne razgovore zbog korišćenja „dimne zavese“ na Varadinskom mostu.

Saslušanja aktivista su počela danas u Policijskoj ispostavi Stari grad, te da te pozive doživljavaju kao „oblik zastrašivanja, proganjanja i institucionalnog nasilja“, ali ih smatraju i „izrazom nemoći režima“.

„Naši aktivisti i aktivistkinje su u saradnji s drugim organizacija izveli politički performans – pravljenjem ‘dimne zavese’ na Varadinskom mostu uz korišćenje bezopasnih patrona koje ispuštaju dim u raznim bojama, bez detonacija i otvorenog plamena“, naveo je Bravo.

U saopštenju piše da tim performansom aktivisti ničim nisu doveli u opasnost ljude i imovinu, te dodali da to dobro znaju svi policajci koji su obezbeđivali protestni skup.

Pozvali su „sve čestite profesionalce“ novosadske policije da odbiju da budu „instrument zloupotrebe i produžena ruka partije na vlasti“, već da „pažnju i rad usmere na borbu protiv stvarnih kriminalaca, nasilnika, štetočina, korumpiranih političara i njihovih pomagača“,piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari