Pokret Metla organizuje protest protiv kafilerije "Prekon" u Zrenjaninu 1Foto: MP - Kafilerija Prekon

Pokret Metla u Zrenjaninu organizuje protest protiv kafilerije koja u ovom gradu, širenjem nepodnoljivg smrada iz svog pogona, zagađuje vazduh.

Na ovaj veliki ekološko-komunalni problem ukazuje se godinama jer neprijatan miris od prerade životinjskog otpada konstantno „guši“ Zrenjanince, posebno građane naselja ‘’Dositej Obradović’’, ‘’Zeleno Polje’’, ‘’Dolja-Crni Šor’’.

– Moramo dići svoj glas, pokazati jednu vrstu građanskog bunta i izboriti se za život dostojnog čoveka. Svih ovih godina vidimo nemoć nadležnih inspekcija, sudova, lokalne vlasti i njihov manjak želje da Zrenjaninci ostvare osnovno ljudsko pravo – pravo na zdrav život – poručuje u ime Pokreta Metla Zoran Sandić.

On podseća da je Privredni sud u Zrenjaninu 19. novembra 2018. godine doneo presudu i zabranio rad kafilerije ukoliko ne ugradi potrebne filtere, međutim ne dugo posle toga Privredni Apelacioni sud u Beogradu poništio je odluku suda u Zrenjaninu i kafilerija „Prekon“ ponovo radi.

Zatvaranjem kafilerije u Somboru u januaru ove godine, kafilerija u Zrenjaninu radi sa još većim kapacitetom, pa je smrad koji dolazi od amonijaka, vodonik-sulfida i akroleina u vazduhu sve nepodnošljiviji.

Pokret Metla 2020 zbog toga poziva građane na miran protest protiv kafilerije „Prekon“ u subotu, 30. maja u 12. časova ispred MZ “Dositej Obradović”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari