Pola veka termina "ejdžizam" 1Ilustracija: Pixabay/ sabinenevanerp

U svetu i kod nas danas se obeležava Međunarodni dan starijih, a tema ovogodišnje kampanje je „Ka jednakosti u starijem dobu“. Cilj je osnaživanje i promovisanje socijalnog, ekonomskog i političkog uključivanja svih ljudi, bez obzira na godine, pol, invalidnost, rasu, etičku pripadnost, poreklo, religiju, ekonomski ili drugi status.

Ove godine navršava se i tačno pola veka otkada je Robert Batler skovao termin „ejdžizam“ kojim označavamo stereotipe, predrasude i diskriminaciju sa kojima se starije osobe suočavaju u društvu, zajednici ali i svojoj porodici, pa čak, neretko, i u odnosu sa drugim starijim osobama. Batler je bio lekar, gerontolog, psihijatar i prvi direktor Nacionalnog instituta za starenje. Poznat je po svom radu na socijalnim potrebama i pravima starijih osoba i po istraživanju zdravog starenja i demencija.

Na svim društvenim nivoima se neretko prave pojednostavljene pretpostavke o starijima, njihovim kapacitetima i potrebama, koje ne odgovaraju stvarnosti i negativno utiču na kvalitet njihovog života.

„Ove predrasude podrazumevaju da su starije osobe nužno mentalno i fizički manje sposobne od drugih i da se uvek moraju oslanjati na druge u svemu što rade. Rezultat ovakvih – pogrešnih – pretpostavki su diskriminatorske prakse i faktička neravnopravnost sa kojom se starije osobe suočavaju u društvu. Ejdžizam se tako ispoljava u pristupu tržištu rada, uslugama zdravstvene zaštite, bankarskim uslugama, ali i unutar samih porodica starijih. Neke od posledica su obavezno penzionisanje u određenim godinama, zlostavljanje starijih, često od strane osoba zaduženih da im pruže negu, ali i ignorisanje populacije starijih u prikupljanju demografskih podataka što dovodi do toga da se strategije i javne politike zasnivaju na netačnim, nepotpunim informacijama i ne odgovaraju potrebama i kapacitetima velikog i stalno rastućeg dela populacije“, navodi se u saopštenju Crvenog krsta Srbije.

Oni će današnji dan obeležiti velikim brojem zdravstveno-preventivnih aktivnosti na teritoriji čitave Srbije od predavanja, tribina, okruglih stolova, sportskih događaja, bazara zdravlja i mnogih drugih aktivnosti. Jedna od aktivnosti biće i anketiranje građana na temu ejdžizma i koliko je ovaj fenomen prisutan u našem društvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari