Policajac stavio Papića na spikerfon kako bi ga čuo Marko Miljković 1Goran Papić, Foto: Printskrin TV Pink

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije koji su vratili automobili Marku Miljkoviću, saradniku Veljka Belivuka optuženom za najteža krivična dela, danas su u Višem sudu u Beogradu svedočili da nisu poznavali Gorana Papića, niti da su se ikada sa njim čuli telefonom.

Zbog vraćanja blindiranog automobila Miljkoviću optužen je Goran Papić, nekadašnji zamenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK). On se optužnim aktom tereti za trgovinu uticajem, tako što je naložio da se, mimo procedure, vrati oduzeti automobili, umesto da se šalje na veštačenje i provere.

Bojan Popović, policijski službenik UKP-a Beograd je naveo da je Miljkovićev automobil dovezen na parking zgrade UKP-a i da su on i njegove kolege izvršile vizuelan pregled vozila prilikom koga nisu pronašli ništa neobično. Popović je sačinio potvrdu o oduzimanju vozila, a ubrzo nakon toga ga je telefonom obavestio njegov nadređeni Zoran Kovačević da vozilo treba da se vrati. Pošto je ovo naređenje odstupalo od uobičajene prakse, Popović je lično razgovorao sa Kovačevićem, koji mu je rekao da je takvo naređenje stiglo odozgo.

– Ja nisam znao da li je to lice bilo od interesovanja za službe, nisam znao da li je vozilo pod opservacijom..Dobili smo to naređenje i nije bilo moje da pitam zbog čega je ta odluka doneta, rekao je Popović dodajući da je o svemu, nakon konsultacija sa kolegama, sačinio službenu belešku.

Na pitanje zbog čega je sačinio belešku ukoliko je mislio da je vraćanje automobila učinjeno u skladu sa propisima, Popović je istakao da je sačinio belešku upravo zbog toga što nije bio siguran da je sve urađeno po pravilima.

Njegov iskaz ponovile su i njegove kolege Aleksandar Vukobad i Kosta Mihajlović. Oni su takođe potvrdili da procedura nalaže da se oduzeti automobil šalje na veštačenje, dodajući da ne znaju ko je naredio da se u ovom konkretnom slučaju odstupi od pravila.

Nakon njih svedočio je policjski službenik Miloš Jovanović koji je radio u SBPOK-u. On, iako nije ništa znao o spornom automobilu, sudu je preneo svoja saznanja o razgovoru koji je okrivljeni Papić vodio sa njegovim nadređenim Nevenkom Marićem.

Naime, Miljković je bio saslušan u SBPOK-u zbog krivične prijave koju je protiv njega zbog pretnji podneo pripadnik Žandarmerije Nenad Vučković. Nakon saslušanja, njega su Jovanović i Marić kolima vozili u prostorije UKP-a. Jovanović je naveo da to nije bila uobičajena praksa, ali da nisu znali da li i u kriminalističkoj policiji imaju potrebe da razgovaraju sa Miljkovićem.

Tokom vožnje, svedočio je Jovanović, Marića je telefonom pozvao Papić. Marić je, krajnje neuobičajeno, Papića pustio na spikerfon tako da razgovor može da čuje Marko Miljković. Tokom razgovora Papić je rekao Mariću da sa Miljkovićem obave razgovor brzo i profesionalno. Jovanović je dodao da je, koliko se seća, Papić rekao i da se Miljkoviću vrati oduzeto vozilo. Njegov iskaz u tom delu je u suprotnosti sa iskazom samog Marića koji tvrdi da se automobili nije spominjao.

– Nakon tog telefonskog poziva, stekao sam utisak da je naše postupanje krenulo u drugom smeru u smislu obimnosti i da je fokus bio da se formalno odradi taj deo posla i da se vrati automobi, kazao je Jovanović.

On je takođe dodao da je tokom vožnje Miljković razgovarao telefonom sa jednim licem i da mu je rekao da će uskoro da ga puste i da mu vrate automobil. Na pitanje zbog čega je Miljkoviću dozvoljeno da koristi telefon tokom vožnje, Jovanović je odgovorio da on nije bio uhapšen i da nije imao osnov da mu ograničava komunikaciju.

Goran Papić, nekadašnji zamenik načelnika SBPOK-a smatrao se bliskim saradnikom bivšeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, a u naknadnim intervjuima je rekao i da ga je on doveo u policiju. Papić je uhapšen nedugo nakon hapšenja Belivukove grupe, a u trenutku kada je resor unutrašnjih poslova već vodio Aleksandar Vulin. Tokom kasnije faze postupka očekuje se svedočenje Stefanovića, ali i ostatka tadašnjeg vrha policije.

 Policajac u publici

Tokom čitavog trajanja postupka u sudnici Višeg suda u Beogradu, sa malobrojnim pripadnicima medija u publici sedeo je i jedan čovek srednjih godina. On je saslušao svedočenja svih policijskih službenika, a nakon svedočenja pripadnika SBPOK-a Miloša Jovanovića je ustao i izašao iz sudnice. Goran Papić je rekao da je u pitanju pripadnik SBPOK-a, a njegov branilac Branislav Tapušković je insistirao da u zapisnik uđe da je on bio tu kako bi kontrolisao šta će da kaže svedok Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari