Policija i dalje traga za ljudima koji su zapalili automobil novinara iz Aleksinca 1Foto: www.savezzasrbiju.rs

Policija još nije pronašala osobe koje su u noći između srede i četvrtka zapalile automobil Dušana Ostojića, aleksinačkog stomatologa, urednika nekoliko lokalnih portala i aktiviste protiv seče drvoreda u tom mestu.

U Policijskoj upravi u Nišu kazali su agenciji Beta da je u toku intenzivna potraga za počiniocima ili počiniocem.

Ostojićev automobil skoro potpuno je izgoreo 30. maja oko jedan čas, na parkingu ispred zgrade u kojoj stanuje sa porodicom.

On je agenciji Beta kazao da je istragom utvrđeno da je automobil zapaljen tako što je u unutrašnjost vozila bačen koktel benzina i još nečega.

Ostojić je rekao da sumnja da mu je automobil zapaljen zbog uređivanja lokalnih portala i pisanja protiv seče drvoreda.

Na aleksinačkom šetalištu nedavno je posečen drvored sa 45 stabala lipe, a Ostojić je bio jedan od malobrojnih stanovnika tog mesta koji je izašao na šetalište i pokušao da spreči seču drvoreda.

Osim toga na lokalnim portalima objavio je više tekstova protiv seče stabala i trošenja preko 170 miliona dinara za rekonstrukciju šetališta u Aleksincu.

Povodom paljenja Ostojićevog automobila oglasila se Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) iz Niša podsećanjem da je to još jedan u nizu brutalnih napada na građanske aktiviste u Srbiji.

„Istrage u slučajevima napada na aktiviste idu neobično sporo ili su potpuno blokirane, a nedostatak medijskih izveštaja o ovim napadima u medijima bliskim vlastima (koji čine veći deo medijske scene) dodatno zabrinjava“, navodi se u saopštenju NKD-a.

U saopštenju je takođe rečno da nereagovanje i sporost institucija pretvaraju te individualne slučajeve u sistem strukturalnog nasilja u kojem država svojim nečinjenjem štiti počinioce krivičnih dela i podstiče dalje nasilje u društvu.

Iz NKD-a su pozvali policiju i tužilaštvo da u najkraćem roku identifikuju počinioce tog napada i da ih privedu pravdi, kao i da otvore istragu o mogućoj političkoj pozadini ovog dela.

„Postoje ozbiljne sumnje u vezi sa potrošnjom budžeta i konkursom kojim se rekonstrukcija šetališta u Aleksincu trenutno sprovodi. Podsećamo da je 5. aprila i dalje neidentifikovana osoba napala novinara N1 Milana Stojanovića koji je, izmedju ostalog, u to vreme izveštavao i o seči drveća i gradjanskoj akciji u Aleksincu“, naveli su u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju.

U NKD-u su kazali da su o paljenju automobila u Aleksincu obavestili Evropsku komisiju, a izvestiće i sve relevantne medjunarodne institucije koje se bave ljudskim pravima, kao i donatorsku zajednicu koja finansijski podržava razvoj sistema pravosudja i sistema bezbednosti u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.