Policija, oružje, panciri, panika: Šta se dešavalo u četvrtak u Zaječaru? 1Foto: Miljko Stojanović / Danas

„O dešavanju u Zaječaru, obavešteno je nadležno tužilaštvo koje je naložilo dalje preduzimanje mera i radnji. Da li je prijava lažna ili ne – istraga je u toku. Takođe, u zoni srednjoškolskog centra pojačano je prisustvo policije iz preventivnih razloga i danas“, kazali su iz PU Zaječar za Danas povodom vesti koja se pojavila u četvrtak, da je navodno u centralnim gradskim ulicama viđena naoružana osoba.

Građanke i građane Zaječara u četvrtak u popodnevnim satima uznemirila je informacija da je primećeno prisustvo naoružanih pripadnika policije sa pancirima i automatima u blizini nekoliko škola.

Iz policije su juče kazali da su tokom dana u popodnevnim satima primili dojavu da se navodno jedna naoružana osoba kretala u blizini srednje škole. Istakli su da su pripadnici policije odmah izašli na teren i obezbedili mesto.

Dodatno se panika u Zaječaru stvorila kada su pojedini profesori, nastavnici ili direktori, pozvali roditelje da dođu po decu. Takođe, treninzi koji su se tokom popodneva odvijali u sportskim salama srednjoškolskog centra su otkazani.

Policija, oružje, panciri, panika: Šta se dešavalo u četvrtak u Zaječaru? 2
Foto: Miljko Stojanović / Danas

“Dragi roditelji, u vreme trećeg časa dobili smo instrukciju od policije da decu ne puštamo u dvorište zbog bezbednosti, tačnije zbog incidenta koji se dešava u centru grada. Nakon četvrtog časa rekli su nam da decu koja su završila sa nastavom pustimo kućama uz upustvo da se ne zadržavaju po gradu. Izaći će na glavni ulaz. Ako neko oseća potrebu da sačeka svoje dete, može. Ako ne, svima je kazano da idu pravo kućama. Moramo da napomenemo da se u našoj školi nije desilo ništa, (vidim da se neka lažna vest širi) i da su obe škole u centru dobile upustva koja su preneta”, pisalo je u jednoj poruci.

O situaciji u Zaječaru oglasio se i gradonačelnik Boško Ničić

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić se u popodnevnim satima oglasio putem društvene mreže Fejsbuk, gde je kazao da je dojava o kretanju naoružane osobe centrom grada tokom popodneva bila lažna, i okrivio medije da šire lažne vesti, što nije prvi put da krivi novinare za probleme u gradu.

„Povodom bespotrebnog dizanja panike u vezi sa pojačanim prisustvom policijskih snaga u centralnim delovima grada Zaječara i pozivanja, od strane nekih tzv. medija, građana da ne prilaze centru grada Zaječara, informacija je da se radi o lažnoj o navodnom kretanju naoružane osobe centrom grada. Za počiniocima očiglednog krivičnog dela širenja lažnih vesti i panike policija intenzivno traga“, napisao je on.

Dodao je da su pripadnici Policijske uprave u Zaječaru morali, „bez obzira na očigledno lažnu dojavu“ da reaguju i mobilišu sve svoje pripadnike u proveri o čemu se radi, „što su pojedinci i neki portali iskoristili za manipulisanje i skretanje pažnje na sebe“.

„Mole se građani da ne podležu ovim manipulacijama i da normalno nastave sa svojim aktivnostima, a MUP Srbije će se oglasiti nakon utvrđivanja svih činjenica i eventualnog otkrivanja počinioca ovog krivičnog dela“, napisao je on.

Međutim, danas iz policije kažu da je istraga još uvek u toku. Nisu precizirali o kakvoj se istrazi je reč – da li se traga za navodnom osobom sa oružjem ili se traga za osobom koja je podnela lažnu prijavu.

Šta o ovom događaju kažu poslanici, odbornici i novinari u Zaječaru

Narodna poslanica iz Zaječara ispred Demokratske stranke Dragana Rašić za Danas kaže da, ne ulazeći u sam događaj, da li je dojava lažna ili nije, razmišlja o onome što je u svakoj kritičnoj situaciji najvažnije – život ljudi.

Policija, oružje, panciri, panika: Šta se dešavalo u četvrtak u Zaječaru? 3
Foto: Gaga Rašić

„Koliko naša deca znaju šta rade u slučaju opasnosti, požara ili neke druge vanredne situacije? Koliko znaju kako da se sačuvaju, pre svega…. Gde ide dim kada se nešto zapali, da je dim često opasniji od same vatre, kada krene da se ruši gde pronaći zaklon, šta se prvo ruši u zgradama kada je zemljotres, šta je noseća greda ili zid… Šta je prvo što rade, kako se kreću, gde idu, kome se obraćaju, koga zovu, gde im je zbirno mesto? Procedure nedostaju! I sada, kada smo sigurni da se ništa strašno nije desilo, svi ponaosob treba da se zapitamo: da li smo, kao država, uradili sve da u svakoj kritičnoj situaciji zaštitimo ono najbitnije?! Naša je odgovornost, svakako… Procedure“, istakla je Dragana Rašić.

Miroslav Marinković, odbornik u Skupštini Zaječara, putem društvene mreže Fejsbuk, upitao je kakva je to reakcija bila da se sve škole istovremeno raspuste pod uslovom da po svako dete dođe roditelj, a osumnjičeni se traži u užem centru grada.

„Zašto jednostavno nisu obezbedili škole dok ne prođe opasnost? Zamisli da je stvarno bio ludak sa pumparicom koji se traži u užem centru grada, da raspustiš sve škole i da roditelji istovremeno nagrnu u te škole, pa da masovno izvedu svu decu. Zamisli centar grada i ludaka sa pumparicom, skida minimum pet jednim pucnjem. Zamisli već uspaničene roditelje i decu, taj stampedo u tom trenutku. A valjda si svesno napravio gužvu umesto da rasčistiš centar grada“, upitao je on.

Novinarka Nove S Katarina Čivljak Golubović napisala je na društvenoj mreži Fejsbuk da, dok se nadležni iz PU Zaječar zvanično ne oglašavaju povodom navoda, naoružani muškarac se šetao centrom Zaječara i da je možda kod srednjoškolskog centra.

Kako je navela,u trenutku kada novinari ne uspevaju da saznaju tačne i pravovremene informacije, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić o dešavanjima u gradu obaveštava javnost putem Fejsbuka.

„Da li je u trenutku kada roditelji decu panično izvode na glavne izlaze osnovnih škola bilo poželjno komentarisati ko je kakav ‘nazovi’ medij ili su gradonačelnik, ali i svi građani trebalo da se zapitaju znamo li proceduru kako treba postupati u ovakvim situacijama?! A šta da je bilo reči o pravoj, a ne lažnoj dojavi?! Šta da je u paničnom odvođenju dece neko ipak stradao?! Ko bi onda bio kriv? Mediji…koji su pokušali da obaveste javnost da se nešto dešava, ili sistem (nadležni rukovodioci grada i države) koji pre svih (čak pre policije) dele informacije da je nešto lažno ili pravo!!! I da… Jesu li ‘navodne’ vremenske nepogode na koje često gradonačelnik Boško Ničić upozorava, važnije od upozorenja da postoji mogućnost da naoružano lice usmrti nekog od nas“, zaključila je ona.

Glavna odgovorna urednica Glasa Zaječara Anđela Risantijević kaže da tek nakon što su se uverili da je u užem centru Zaječara raspoređen neuobičajeno veći broj pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, oglasili su se krajnje umerenom objavom i naglasili da se očekuje zvanično saopštenje.

Policija, oružje, panciri, panika: Šta se dešavalo u četvrtak u Zaječaru? 4
Foto: M.S.

“Objava je daleko umerenija od raznih upozorenja na predstojeće vremenske nepogode kataklizmičkih razmera koje se nisu dogodile, a isključiva namera je skretanje pažnje da se nešto što zahteva dodatan oprez dešava”, izjavila je Anđela Risantijević, glavna i odgovorna urednica Glasa Zaječara i dodaje:

“Roditelji su javljali da su mališani bili preplašeni što im nije bilo dozvoljeno da izađu iz škole, te su u strahu zvali roditelje”.

Da li je bilo naoružane osobe ili ne? Kako je gradonačelnik pre policije znao da je reč o lažnoj dojavi? Kakva je istraga u toku? Ovo su samo neka pitanja koja su još uvek ostala bez odgovora.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari