Policija školuje kadar za biro rada 1

– Ponosan sam što je pred nama ova generacija mladih ljudi koji su odlučili da postanu pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Danas imamo priliku da zapošljavamo najbolje, one koji su kvalitetom, znanjem i trudom zaslužili da postanu deo tima koji se neumorno bori protiv kriminala i korupcije – reči su koje je krajem oktobra ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izgovorio na ceremoniji dodeljivanja rešenja o primanju u radni odnos polaznicima Centra za osnovnu obuku i diplomcima Kriminalističko policijske akademije. NJih dvesta troje je sa pažnjom slušalo svog budućeg šefa dok je govorio kako insistira na tome da stručnost i rezultati budu ono što se ceni i da sistem karijernog napredovanja bude takav da napreduju oni koji su svojim radom to zaslužili, a ne oni koji imaju najbolju vezu. Šta li su o ministrovim rečima mislile generacije diplomaca Kriminalističko-policijske akademije koji nisu bili te sreće da dobiju posao u MUP-u?

Upravo tim problemom se i bavi izveštaj „Ministarstvo unutrašnjih poslova finansira Kriminalističko-policijsku akademiju, a diplomce ne zapošljava“ koji su zajednički uradili Darko Stojković iz NIIT Centra i Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Prema navodima izveštaja KPA osnovana je odlukom Vlade Srbije 2006. godine, kao samostalna visokoškolska ustanova za ostvarivanje akademskih i strukovnih studijskih programa svih nivoa za potrebe policijskog obrazovanja. Za njen rad MUP već dugi niz godina izdvaja godišnje oko tri miliona evra. Na KPA se školuju kriminalisti, forenzičari i informatički stručnjaci, rečju kadar neophodan za stručno i efikasno funkcionisanje policije Srbije. Danas ima više od 2.500 aktivnih studenata na KPA.

Ali, na stranu povremeno zapošljavanje studenata ove obrazovne institucije, MUP godinama unazad niti ima politiku zapošljavanja diplomaca KPA niti vodi evidenciju o tome koliko ih je primljeno na rad u MUP. Da stvar bude gora, ni KPA ne vodi evidenciju o tome koliki je broj njenih diplomaca primljen u radni odnos u MUP.

Govoreći na već spomenutoj ceremoniji ministar Stefanović je rekao da je novim Zakonom o policiji napravljen jasan kadrovski plan. „Promenili smo loše i nelogične propise koji su nas sputavali, napravili smo prve korake i nastavićemo da budemo posvećeni da ozbiljnom i odgovornom kadrovskom politikom obezbedimo što više mesta za najbolje i na taj način podignemo još više efikasnost naše policije“, rekao je Stefanović diplomcima KPA.

Ipak, da ovo pitanje i dalje nije sistemski rešeno vidi se iz nedavno usvojenog Zakona o policiji. U delu koji se bavi kadriranjem policajaca nigde se izričito ne spominje Kriminalističko policijska akademija. Samo se spominje mogućnost MUP-a da, ukoliko postoji potreba, policijskog službenika uputi na obrazovanje u visokoškolsku ustanovu u zemlji ili inostranstvu. Prava i obaveze ministarstva i tog službenika se uređuju ugovorom, a radni odnos se zasniva putem konkursa.

Ovakav voluntaristički pristup, ostavlja veliki broj diplomaca KPA bez posla, a kako se navodi u izveštaju BCBP-a „ostaje i problem drugih i budućih diplomaca KPA, jer je predloženo rešavanje problema samo za jednu grupu diplomaca. Dakle, nije ponuđeno sistemsko i trajno rešavanje problema, a novac iz budžeta MUP-a se i dalje izdvaja“. U izveštaju se dodaje da posledice ovakvog nesvrsishodnog ponašanja MUP-a, sem ogromnih finansijskih gubitaka po budžet Srbije i njenih građana, sa sobom nosi i neadekvatnu stručnost pripadnika koji rade u policiji.

Ova situacija je zapala za oko i pojedinim opozicionim poslanicima. Tako je Radoslav Milojičić iz Demokratske stranke 16. novembra ove godine predložio izmene Zakona o policiji.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova mora da odredi potrebe sistema i da uspostavi kompatibilnost između broja učenika koji se prime na Policijsku akademiju i potrebnog broja koji će se zaposliti u MUP. Zahtevamo da se svi učenici koji završe policijsku akademiju i koji su kadri, sposobni i koji su prošli najbolje obuke prime u policijske institucije“, rekao je Milojičić na zasedanju parlamenta.

Dva rešenja

Što se tiče autora izveštaja, državi, prema njihovom mišljenju, stoje dva rešenja na raspolaganju. Jedna opcija je da se ukine državno finansiranje akademije, jer znanje stečeno na KPA nije upotrebljivo u MUP-u i policiji, i/ili nema volje da oni budu zaposleni. Drugo rešenje je – zaposliti diplomce. „U novoj sistematizaciji radnih mesta i opisa poslova treba jasno propisati za koja radna mesta je neophodna (ili je prednost prilikom zapošljavanja) diploma KPA, te utvrditi politiku i dinamiku zapošljavanja diplomaca KPA u narednih pet godina“, savetuju autori izveštaja.

Istraživanje je deo projekta Beogradskog centra za bezbednosnu politiku „PRO CURE Jačanje civilnog nadzora nad javnim nabavkama u sektoru bezbednosti“

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.