U Novom Pazaru juče je bilo mirno. Očekivana šetnja pripadnika Četničkog pokreta nije dočekana. Stotinak pripadnika navijačkih grupa, blizu dva sata, stajalo je na početku pešačke zone u iščekivanju da počne „odbrana grada od četnika“. Oko podne su se mirno razišli.


Pojačano prisustvo policije na novopazarskim ulicama bilo je evidentno, posebno u delu grada gde se nalazi Petrova crkva, u kojoj je, prema najavama, trebalo da održe molitvu. Crkva je juče, iz preventivnih razloga, bila zatvorena. Policijska kontrola bila je pojačana i na prilazima gradu.

Sve što je moglo juče da se sazna je da je desetak pripadnika Četničkog pokreta, na čelu sa Branislavom Živkovićem, zaustavljeno kod Kraljeva kada su iz manastira Žiča krenuli ka Novom Pazaru. Na pismeno obraćanje Policijskoj upravi u Novom Pazaru da se razjasni šta se događa oko najavljene „šetnje četnika“, stigao je odgovor da je Biro MUP Srbije preporučio informaciju koju je objavila agencija Tanjug i da sve tu piše što treba da se zna.

Četnici su svoj dolazak i šetnju ulicama ovog grada najavili 4. septembra nakon manifestacije „Pohod na Hadžet“, kada se u koloni koju je predvodio muftija sandžački Muamer Zukorlić, pojavilo tridesetak ljudi u zelenim uniformama i sa zelenim beretkama i crvenim fesovima na glavama. Kasnije je objašnjeno da će četnici prošetati Novim Pazarom 23. oktobra, na dan kada je pre 102 godine ovaj grad general Petar Živković oslobodio od Turaka u Prvom balkanskom ratu.

Uoči najavljenog dolaska pripadnika Četničkog pokreta, novopazarski gradonačelnik Meho Mahmutović je imao sastanak sa čelnicima PU Novi Pazar. Rekao je da je dobio uveravanja da je bezbednost u gradu pod kontrolom.

– Ne želimo okupljanja ni sa jedne strane. Nijedan ekstremizam nikome nije doneo dobro. I Novi Pazar će ostati grad tolerancije – poručio je gradonačelnik Novog Pazara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari