Policiji odmor od Đurđevdana 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Srpskim policajcima je najavljeno da će najverovatnije od 10. maja ponovo moći da koriste godišnji odmor i neiskorišćene slobodne dane, saznaje nezvanično Danas u vrhu MUP-a Srbije.

Korišćenje odmora u MUP-u je zamrznuto od početka vanrednog stanja, dok su slobodni dani deljeni „na kašičicu“, od ponedeljka do petka, kako bi vikendom svi bili na ulici radi kontrole zabrane kretanja.

Ova informacija dodatno potvrđuje najavu popuštanja mera zabrane kretanja posle Đurđevdana (6. maj) i moguće ukidanje vanrednog stanja početkom narednog meseca.

Policajci su po uvođenju vanrednog stanja dobili naredbu da prema građanima koji krše mere moraju da pristupe maksimalno profesionalno i sa dužnim uvažavanjem, da neće biti tolerancije ni za najmanje prekoračenje ovlašćenja, uz upozorenje da će svaki incident biti brzo ispitan, a krivac odmah sankcionisan.

Uprkos tome, MUP Srbije je imao nekoliko prijava za prekoračenje ovlašćenja, a najdrastičniji je primer kada se pojavio snimak kako policajac u Beogradu šamara mladića na zadnjem sedištu službenog vozila.

Privedeni građanin je prema zvaničnim informacijama imao 1,9 promila alkohola u krvi, a lišen je slobode jer je u vreme zabrane kretanja uništavao tuđu imovinu (lomio retrovizore na parkiranim automobilima).

Policajac je prema nezvaničnim informacijama izgubio kontrolu nad sobom jer ga je osumnjičeni sve vreme verbalno vređao, zbog čega je kasnije i ministar policije Nebojša Stefanović potvrdio da to „nije slika policije kakvu želimo“, a da je protiv vinovnika poveden postupak.

Iako još uvek nije objavljen zvaničan broj incidenata u kojem su učestvovali policajci, ta cifra je prema tvrdnji našeg izvora „niska“, odnosno „u granicama očekivane“.

Direktor policije Vladimir Rebić potvrdio je da je do sada 180 pripadnika MUP-a Srbije zaraženo korona virusom, da većina ima lakšu kliničku sliku, a da je preminulo sedmoro zaposlenih (uključujući policajce i službenike). Policija prema njegovim rečima nije od starta epidemije imala svu zaštitnu opremu.

– Na početku, kad smo se suočili sa ovom bolešću, naravno, većina nije bila snabdeveno potrebnom opremom, već su je imali samo pripadnici granične policije, naveo je Rebić.

Vučić: Zabrana kretanja za vikend

Beograd – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je uveren da će zabrana kretanja predstojećeg vikenda važiti kao i ranije, od petka popodne do ponedeljka ujutro, jer i pored izvesnog poboljšanja epidemiološke situacije ne sme da bude opuštanja. „Ovog vikenda biće od petka u 18 časova do ponedeljka u pet ujutro. Pretpostavljam. A kasnije ćemo da vidimo u skladu sa epidemiološkom situacijom i savetima lekara“, rekao je Vučić nakon obilaska novog bolničkog objekta na Karaburmi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.