Policijski „audi“ velikom brzinom prešao u suprotnu traku i udario u „fijata“ u blizini Užica 1Milan Spasojević/Foto: Privatatna arhiva

„Smatram da je ovo situacija u kojoj bi trebalo da se zna istina, ni više ni manje od toga“, započinje Milan Spasojević, sudski veštak za drumski saobraćaj iz Bajine Bašte, svedočenje o udesu od pre nekoliko dana u kome je, na magistrali Užice-Zlatibor, učestvovalo vozilo „audi“ iz pratnje, najverovatnije, ministra policije Aleksandra Vulina.

Vulin je, nazvanično se saznaje, bio na Tari. Vozilo, navodno, iz njegove pratnje se, u naselju Bela Zemlja, u nedelju, sudarilo sa automobilom „fijat“, užičkih registarskih tablica, koje je se kretalo iz pravca Užica i koje je uništeno. „Fijatom“ je upravljao Užičanin L.S. (20), fudbalski golman, koji se uputio na trening na Zlatibor i koji je pokušao da izbegne sudar. Na sreću, nije bilo teže povređenih.

Po onome što je, kako kaže Spasojević, video na licu mesta, „vozač državnog „audija“ je izazvao udes, tako što je prešao u suprotnu kolovoznu traku i udario u „fijata““.

On je potvrdio Danasova ranija saznanja o tome da je, osim tog „audija“, na putu iz pravca Zlatibora, bilo još jedno vozilo koje se, kako kaže, takođe, kretalo velikom brzinom sa uključenim „blinkerima“ i za koje pretpostavlja da je iz ministrove pratnje, a koje je video pre nego što se zadesio na mestu udesa. Ipak, kaže, nije video da li je u tim automobilima bio neko od državnih funkcionera.

Policijski „audi“ velikom brzinom prešao u suprotnu traku i udario u „fijata“ u blizini Užica 2
Vozilo iz ministarske pratnje/Foto: Privatna arhiva

Osim što je dvadeset godina sudski veštak, Spasojević je profesor u Saobraćajnoj školi u Užicu i bio je komandir policije u Bajinoj Bašti od 2001. do 2006. godine.

Na mestu udesa, dodaje, zatekao se slučajno, dvadesetak sekundi posle nesreće, dok je kolima prevozio svoju porodicu iz pravca Užica prema Zlatiboru.

„Pre nego što sam nišao na mesto udesa, na deonici puta u naselju Bela Zemlja, gde se spaja treća traka sa središnom kolovoznom trakom, prošlo je vozilo sa uključenim „blinkerima“ iz suprotnog smera, koje se kretalo izuzetno velikom brzinom. Vozilo je bilo u mojoj traci, ali sam uspeo da se pomerim sa strane i rekao sam supruzi da je neverovatno kojim brzinom vozi taj manijak“.

Ubrzo je, dodaje, video drugo vozilo, marke „audi“ iz pratnje štićenog lica koje je završilo pored puta, za koje je kasnije shvatio da je učestvovalo u udesu.

Policijski „audi“ velikom brzinom prešao u suprotnu traku i udario u „fijata“ u blizini Užica 3
Policijska uprava Užice/Foto: Nenad Kovačević/ Danas

„Iz tog vozila je izašao korpulentni muškarac, kratko ošišane kose, u farmerkama i dukserici. Bio je dramatičan, mahao je rukama i vikao: „Sklanjajte se, sklanjate se“. Onda sam ugledao „fijata“, u desnoj traci iz pravca Užica, koji bio skoro uništen, sa odvaljenim prednjim točkom“, sveoči za Danas Spasojević.

Kaže da je „na osnovu onoga što je video, „audi“, iz blage krivine, prešao u suprotnu traku i udario u „fijata“ i da o tome postoje tragovi na desnoj kolovoznoj traci iz pravca Užica“.

„U levoj traci nema tragova udesa. To ukazuje na mogućnost da je udes izazvao „audi“ iz pravca Zlatibora, tako što je prešao preko razdelne linije skoro metar i više i udario „fijata“, koji se kretao svojom trakom, iz pravca Užica“, ocenio je naš sagovornik.

O tvrdnjama drugih očevidaca da se „policijski „audi“ kretao brzinim od oko 160 kilometara na čas“, naš sagovornik navodi da bi to trebalo da se utvrdi istragom, ali da je „brzina „audija“ bila ekstremno velika, mnogo veća od 80 kilometara na čas“.

„Na to, objašnjava, „upućuje pozicija „fijata“ koji je, zbog siline udara, bio zarotiran za skoro 170 stepeni, ali i položaj „audija“ koji se nekontrolisano kretao posle udesa i završio stotinak i više metara pored puta“.

„Za mene je nesporno to da se incident dogodio u desnoj traci iz pravca Užica i da u tome nema nikakvog doprinosa vozača „fijata“. „Audi“ je prešao u traku kojom se kretao „fijat“ i udario ga. To mogu odgovornio da kažem pred svakim sudom, bogom i narodom“, izričit je Spasojević.

O bahatom ponašanju vozača automobila iz pratnje državnih funkcionera na putevima kaže da to „nije izum sadašnje vlasti, već da to traje veoma dugo i da ne zna da li je iko od njih ikada odgovarao za bahatu vožnju, tokom koje su se dešavali i incidenti“.

Policijski „audi“ velikom brzinom prešao u suprotnu traku i udario u „fijata“ u blizini Užica 4
Tužilaštvo u Užicu/Foto: Nenad Kovačević/ Danas

„Jednostavo, oni doživljavaju sebe kao nekog ko ima aspolutni imunitet od svega. Formalno, vozila u pratnji su izuzeta od ograničenja brzine i zabrane preticanja, koje se odnose na ostale učesnike u saobraćaju, ali to ne znači da imaju pravo da maltretiraju obične ljude i da izazivaju bezbednosne incidente“, poručio je naš sagovornik.

U dvosmernom saobraćaju, ocenjuje, „kada se vozilo kreće brzinom koja, u ovom slučaju, sigurno nije bila manja od 130 kilometara na čas, to je suludo“.

„Postoji jedna tehnika kojom se štite lica u pratnji vozila, koja podrazumeva da prvo vozilo ide na većoj udaljenosti od drugog vozila, u kome je štićena ličnost, i usporava ili zastavlja vozila iz suprotnog smera, da bi ta ličnost prošla i da bi se smanjili rizici. Međutim, to u konkretnom slučaju nije urađeno“, pojašnjava Spasojević.

Šturo policijsko saopštenje

U šturom saopštenju, Policijska uprava Užice je potvrdila da je „audi“ u vlasništvu MUP-a i da se kretao iz pravca Zlatibora, ali se ne navodi da li je to vozilo iz pratnje ministra Vulina. U saopštenju je navedeno i to da je vozač „fijata“ „imao probnu vozačku dozvolu i 0,13 promila alkohola u organizmu i da je isključen iz saobraćaja“, čime se za udes sumnjiči on, a ne vozač policijskog „audija“.

Tužilac: Ništa ne prikrivamo

„Ništa ne prikrivamo i postupamo kao u svakom drugom predmetu. Čekamo izveštaj policije i, ako utvrdimo da je bilo odgovornosti nekog od učesnika udesa, mi ćemo postupiti u skladu sa zakonom“, naveo je za Danas Marko Dimitrijević, osnovni tužilac u Užicu o utisku da se taj slučaj prikriva. On je dodao da je „uobičajeno to da se na policijski izveštaj o saobraćajnim nesrećama čeka 15 do 30 dana, jer mora da se prikupi kriminalističko-tehnička dokumentacija, sa analizama krvi i izjavama vozača“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari