Političari i stranke iz FBiH o presudi Stanišiću i Simatoviću: Dokaz da je Srbija izvršila agresiju 1Foto: flickr.com/jenniferboyer

Političari i stranke sa sedištem u Sarajevu pozdravili su danas presudu Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, nekadašnjim čelnim ljudima Službe državne bezbednosti Srbije.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić ocenio je da je ta presuda „pravna osuda projekta Velike Srbije, ali i aktuelnog projekta ‘srpskog sveta’ “ i rekao da su iza oba „projekta“ bile „obaveštajne i političke strukture Srbije“.

Dodao je da „između te dve strukture ne postoji nikakav diskontinuitet“, ocenivši da to treba uzeti u obzir kada se razmatra sadašnja politička situacija na Zapadnom Balkanu, gde „mir očito visi o koncu, a ponajviše ga ugrožavaju oni koji tako često govore o potrebi očuvanja mira“.

Po njegovim rečima, to znaju i pojedini delovi međunarodne zajednice koji, kako je kazao, blagonaklono gledaju na projekat „srpskog sveta“ koji je samo nastavak „projekta Velike Srbije“.

„Kada kažem blagonaklono, mislim na njihovu stratešku odluku da preko leđa BiH zadovolje iste ove velikodržavne aspiracije koje su definitivno i konačno proglašene zločinačkim“, rekao je Komšić.

Dodao je da se nada da međunarodna zajednica neće „nagraditi projekat koji je osuđen“.

„Nadam se da upravo ti delovi međunarodne zajednice u budućem razvoju političkih odnosa na Zapadnom Balkanu neće pribeći tome da, suštinski, u političkom smislu nagrade projekat koji je konačnom presudom Stanišiću i Simatoviću osuđen. U protivnom, i ova presuda ostaje samo mrtvo slovo na papiru“, zaključio je Komšić.

Stranka demokratske akcije (SDA) je navela da je današnja presuda Stanišiću i Simatoviću pokazatelj „agresije koju je Srbija izvršila na Bosnu i Hercegovinu“.

Naša strana je saopštia da ta presuda „pečat na sve dosadašnje dokaze o Srbiji kao agresoru na BiH, kao i njenoj neupitnoj podršci zločinima koji su rezultovali stotinama hiljada ubijenih, ranjenih, silovanih i prognanih građana BiH“.

Stranka Narod i pravda (NiP) je ocenila da je tom presudom sudski potvrđena činjenica da je „Srbija, uključujući njen politički, vojni i policijski vrh, direktno vodila rat protiv BiH i to s ciljem stvaranja etnički čiste države“.

Rezidualni mehanizam Međunarodnog krivičnog suda u Hagu izmenio je prvostepenu presudu protiv Stanišića i Simatovića i proglasio ih krivim za zločine u sedam opština u BiH, uključujući i udruženi zločinački poduhvat.

Stanišić i Simatović su osuđeni na po 15 godina zatvora, dok su prvostepenom presudom bili osuđeni na 12 godina zatvora i to samo za zločine u Bosanskom Šamcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari