Prof. dr Čedomir Čupić, redovni profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, održao je nedavno predavanje „Politika i nemoral“ na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini, a osvrnuo se i na aktuelnu društveno-političku situaciju posle održanih predsedničkih izbora u Srbiji.

Tom prilikom on je istakao da geografski male i siromašne države poput Srbije imaju razvojnu šansu u obrazovanju i podsticanju mladosti i nauke. Određene političke elite u Srbiji, međutim, promovišu neznanje, lopovluk i bahatost i tu mladost i pamet čine razočaranom i apatičnom, te ona biva primorana da krene u potragu za boljim životom u inostranstvu. On je studentima ovog fakulteta poručio da su učitelji i nastavnici stub razvijenog građanskog društva i da je njihova misija sveta, te da bi država trebalo da im obezbedi znatno viša novčana primanja i bolje uslove za rad i zapošljavanje.

– Učitelji imaju najvažniju misiju; sveti poziv, pored lekara koji nas leče i sudija koji nas štite od nepravde, ali izgleda da nema mesta za takvu misiju u ovom društvu koje daje prioritet drugim stvarima, u kojem razni maheri i politička „čudovišta“ uzimaju novac i potkradaju državu, a pojedinci sa lažnim i kupljenim diplomama zauzimaju mesta koja ne zaslužuju.
Profesor Čupić je govoreći o određenju politike i njenom odnosu prema kategorijama morala, nemorala i amorala, istakao da su u središtu savremene politike moć i interes, te da je zato politika najčešće i odvojena od morala koji počiva na vrednostima istine, pravde, opšteg dobra, solidarnosti itd.

– Moć vodi ka samovolji, a interesi vode ka golom pragmatizmu. To škodi državi i društvu. Moral vode principi i imperativi za razliku od savremene politike. Javno dobro je, međutim, zadatak i obaveza i zato je ključ u zakonskoj regulativi, razvijanju kontrolnih mehanizama vlasti i raspodeli moći, a to pokazuju i ovi izbori.


Manipulativne tehnike na izborima

Odgovarajući na pitanja studenata i novinara o moralnim dimenzijama izborne kampanje i manipulativnim tehnikama koje su korišćene, profesor Čupić je istakao da su egzistencijalni strah, tj. pretnje gubitkom posla zaposlenima u javnom sektoru, bili evidentni i da su uticali na izborni proces. To je po njegovom mišljenju i opredelilo izborni rezultat, dok su misija i sloboda medija, kao i profesionalni standardi svakako dovedeni u pitanje senzacionalističkim i tabloidnim novinarstvom, ali i objavljivanjem propagandnog materijala na naslovnim stranama većine dnevnih listova tokom poslednjeg dana kampanje. Izborna kampanja je trajala kratko i bila je neravnopravna u svakom pogledu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari