Politička trvenja i ekološki problemi obeležili 2022. godinu u Novom Pazaru 1Veliko interesovanje za popis - Novi Pazar. Foto: N. Kočović

Godinu za nama, kao i u Srbiji, u Novom Pazaru obeležili su politička trvenja, brojni ekološki problemi, ali i tragedije.

Već početkom januara, bela pamučna pluća koja su ekološki aktivisti postavili u centru Novog Pazara za nedelju dana su potamnela, što je bio pokazatelj da je vazduh u ovom gradu zagađen. Izveštaj o kvalitetu vode pokazao je da je voda u Raški najgore, pete kategorije i da je u rangu kanalizacije.

Već 8. februara prekoračene su dozvoljene vrednosti zagađenja vazduha za celu godinu. Malo kasnije, u martu, izveštaj švajcarske kompanije “IQ Air” pokazao je da vazduh u Novom Pazaru najzagađeniji u kontinentalnom delu Evrope.

Istovremeno je počelo da se sve više govori o predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima u aprilu, lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić najavio da će na njih izaći u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom.

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Stranka pravde i pomirenja (SPP) najavile samostalan izlazak na izbore.

Predizborna kampanja u punom jeku, predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio Novi Pazar, Sjenicu i Tutin. Ozvaničio početak radova na autoputu Požega – Duga Poljana, poručio Bošnjacima da mu “sude po delima”.

Iz SPP najavili da će podržati njegovu kandidatu za predsednika Srbije.

Nositeljka liste Stranke slobode i pravde u Novom Pazaru poručila da neće sarađivati sa Rasimom Ljajićem, Usameom Zukorlićem i Sulejmanom Ugljaninom.

Na parlamentarnim izborima u aprilu SPP osvojila tri poslanička mandata, a SDA Sandžaka dva. Na predsedničkim izborima Aleksandar Vučio odneo ubedljivu pobedu u Novom Pazaru.

Politička trvenja i ekološki problemi obeležili 2022. godinu u Novom Pazaru 2
Foto: N. Kočović

Lider SPP Usame Zukorlić šokirao javnost tvrdnjama da su strane laboratorije utvrdile da je njegov otac, bivši sandžački muftija Muamer Zukorlić, otrovan.

Predsednik SDPS Rasim Ljajić povređen u saobraćajnoj nesreći u kojoj je poginuo direktor Javnog preduzeća Emisiona tehnika Branko Gogić.

Odluka da Povelju Novog Pazara, povodom Dana grada, dobije ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović izazvala brojne kritike javnosti.

Teniser Hamad Međedović osvojio u Antaliji prvu seniorsku titulu, a fudbaleri Novog Pazara se plasirali u polufinale Kupa Srbije. Uz to, telo Muamera Zukorlića ekshumirano je tokom maja iz seoskog grbolja u Orlju, a nakon obdukcije ukopano u haremu Altun-alem džamije.

Fudbaleri Novog Pazara opstali u Super ligi Srbije, poraženi u polufinalu Kupa Srbije od Crvene zvezde sa 8:0.

Početak juna obeležile su česte lažne dojave o postavljenim bombama u novopazarskim školama i izlivanje mazuta iz “Gradske toplane” u reku Rašku.

Politička trvenja i ekološki problemi obeležili 2022. godinu u Novom Pazaru 3
Foto: N. Kočović

Građani protestovali, policija podnela krivične prijave protiv rukovodstva tog javnog preduzeća. Istraga još uvek nije okončana.

Više tužilaštvo okončalo istragu o smrti Muamera Zukorlića, zaključeno da je preminuo prirodnom smrću.

Posao rekonstrukcije magistrale Novi Pazar – Raška poveren kompaniji “Novi Pazar put”, posao vredan 13,2 miliona evra.

Za trenera fudbalera Novog Pazara postavljen Vladimir Gaćinović. Druga polovina godine počela čestim pomorima ribe u reci Raški i ekološkim incidentima.

Počele konsultacije o formiranju nove vlade Srbije, SDP i SPP zainteresovane za učešće u vlasti, SDA Sandžaka nije.

Beograđanin Ivan M. osuđen na godinu i pet meseci zatvora zbog gaženja studenta iz Novog Pazara Ernada Bakana na pešačkom prelazu u Zemunu. Javnost ogorčena.

Fudbaleri Novog Pazara novu sezonu započeli sa tri vezana poraza. Lider SPP Usame Zukorlić u avgustu izabran za potpredsednika Skupštine Srbije.

Rekonstrukcija Kule motrilje nije završena, kasne radovi u Ulici generala Živkovića, građani negoduju.

Politička trvenja i ekološki problemi obeležili 2022. godinu u Novom Pazaru 4
Foto: FK Novi Pazar

Fudbaleri Novog Pazara tokom avgusta upisali pet uzastopnih pobeda, savladan i Partizan, fudbalska euforija u gradu.

Septembar je obeležila smrt mladog glumca i književnika Mitra Belojice. Radnice Apotekarske ustanove optužile rukovodstvo da ih namerno vodi u stečaj, tvrde da im plate kasne više meseci, direktorka demantuje.

Raspisani izbori za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), sve najveće bošnjačke stranke najavile učešće.

Fudbaleri Novog Pazara na kratko bili lideri šampionata, pa poraženi od Crvene zvezde.

Početak oktobra obeležila je vest da na konkursu MUP-a za prijem novih vatrogasaca nije bilo niti jednog Bošnjaka, što je izazvalo burne reakcije bošnjačkih političara i organizacija. Odgovorio im Aleksandar Vulin, nastalo višednevno prepucavanje.

Zorana Mihajlović otvorila novu toplanu na biomasu, a Aleksandar Vučić rekonstruisani put Novi Pazar – Tutin. Poručio da će u novoj vladi Srbije biti najviše Bošnjaka u istoriji.

Husein Memić (SDP) izabran za ministra omladine i turizma, a Edin Đerlek (SPP) za ministra bez portfelja zadužen za ravnomeran regionalni razvoj.

Vladimir Gaćinović podneo ostavku na mesto trenera Novog Pazara. Umesto njega, Damir Čakar.

U novembru su održani izbori za BNV, po 12 mandata pripalo je listama SDP i SPP, 10 listi koju je podržala SDA Sandžaka, a jedan “Savezu za Sandžak i dobre Bošnjane”. Počeli pregovori oko zajedničkom učešću u radu Vijeća svih lista.

Posle višečasovne kiše izlile se reke, u Tutinu se u nabujalom Vidrenjaku utopilo dvogodišnje dete.

Foto: N. KočovićDecembar je obeležila saobraćajna nesreća u kojoj je u naselju Mur, dok je prelazila ulicu na pešačkom prelazu, poginula devojčica stara 15 godina. Udario je automobil kojim je upravljao maloletnik (17) sa probnom dozvolom.

Više hiljada građana izašlo na protest, tražili hitne mere za unapređenje bezbednosti saobraćaja u tom naselju, ali i ostalim delovima Novog Pazara.

Konstituisano BNV, koalicioni sporazum potpisali Ugljanin i Zukorlić, nova predsednica Vijeća Misala Pramenković (SPP).

Poslednjih dana ove, kao i na počektu, vazduh u Novom Pazaru je među najzagađenijim u Srbiji.

I u sledećoj godini, najnovije vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari