Poljanski: Ako Kijev ne počne da ispunjava Minske sporazume, rizikuje da izgubi Donjeck i Lugansk 1Foto: EPA PHOTO/EPA/JASON SZENES

Ako Kijev ne prestane sa geopolitičkim avanturama i ne počne da ispunjava Minske sporazume, rizikuje da izgubi Donjeck i Lugansk, rekao je zamenik ruskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski na sednici Generalne skupštine posvećenoj situaciji na „privremeno okupiranim teritorijama u Ukrajini“.

Dok su zapadne zemlje pozvale Rusiju da sprovodi Minske sporazume, Poljanski je rekao da je privrženost Kijeva Minskim sporazumima samo „fini i korisan mit za Zapad koji nema nikakve veze sa realnošću“, prenosi Sputnjik.

U tom kontekstu citirao je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da su „Minski sporazumi potrebni ne radi normalizacije situacije, već radi očuvanja sankcija protiv Rusije“.

Povodom tvrdnji koje na međunarodnom nivou iznose predstavnici Kijeva i zapadnih država da Ukrajina ispunjava obaveze iz Minskih sporazuma, a da ih ne ispunjava Rusija, Poljanski ističe da takva nerazumna igra Kijeva i njegovih zapadnih kolega može da ima vrlo negativne posledice po Ukrajinu.

„Više puta smo upozoravali da je Kijev svojevremeno bezdušnim i nelegalnim postupcima odgurnuo od sebe Krim i Donbas. Stanovnici Krima su svoj izbor napravili i njih više neće vratiti, a stanovnici Donjecka i Luganska još drže vrata odškrinuta“, kazao je Poljanski.

Da se ta vrata ne bi zatvorila, dodao je, Kijev mora što pre da prekine svoje geopolitičke igre i da napokon počne da ispunjava Minske sporazume – tačku po tačku, onako kako su formulisane i potpisane.

Prema njegovim rečima, drugog puta sa optimističnim ishodom za Ukrajinu nema.

Poljanski je naveo da je konačni cilj realizacije Minskih sporazuma da se Donbas vrati u sastav Ukrajine, ali ključni uslov za to je direktan dijalog Kijeva sa njima, uz posredovanje OEBS i Rusije.

Takav dijalog je Ukrajina odbacila na samom početku, rekao je Poljanski i dodao da rešenje za istok Ukrajine može da nađe samo Ukrajina, a što pre to u Kijevu shvate, to bolje.

Prethodno je ukrajinski ambasador rekao da Rusiji treba oduzeti pravo veta u Savetu bezbednosti zbog toga što je, kako je kazao, učesnica u konfliktu na istoku Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari