Nedavna anketa u kojoj je učestvovalo 800 poljskih sveštenika pokazala je da većina ispitanika želi ukidanje celibata, a pojedini su priznali da su većimali seksualne odnose sa ženama. Istraživanje koje je sproveo sociolog Jozef Baniak pokazalo je da 53 odsto anketiranih želi da stupi u brak, dok je 30 odsto kazalo da je imalo seksualne odnose.

Analitičari smatraju da takvi rezultati predstavljaju ozbiljan udarac za državu koja se smatra glavnim zagovornikom vrednosti Rimokatoličke crkve. Baniak je izjavio da je želja za zasnivanjem porodice jedan od glavnih razloga zbog kojeg katolički sveštenici donose odluku da napuste svoj poziv. Rezultati najnovijeg istraživanja u skladu su s ranijim anketama, budući da je jedna od njih pokazala da bi čak 60 odsto sveštenika želelo da stupi u brak.

Kao što se moglo i očekivati, Banijakovo istraživanje izazvalo je burne reakcije crkvenih zvaničnika u Poljskoj. Mnogi od njih smatraju da je organizator ankete „pribegao uopštavanjima“ i ocenjuju da se ne mogu složiti s takvim zaključcima. Uprkos suprotnim stavovima, analitičari tvrde da se Katolička crkva u Poljskoj suočava s problemima, budući da pokušava da se izbori s liberalnom i sekularnom kulturom koja sve više dolazi sa Zapada, a uglavnom je donose Poljaci koji se vraćaju kući iz inostranstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari