Položeni venci povodom Dana vojnih veterana 1Foto: MOD

Odavanjem vojnih počasti i polaganjem venaca na više lokacija, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije obeležili su 4. decembar – Dan vojnih veterana.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio načelnik Uprave za lagistiku Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Željko Ninković položila je vence kraj Spomen-kosturnice vojnika stradalih u srpsko-turskim ratovima i srpsko-bugarskom ratu i kraj Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu, kao i na centralnoj komemoraciji kraj Spomenika oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu.

Načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane Sektora za ljudske resurse pukovnik Slađan Ristić predvodio je delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koja je kraj Spomenika žrtvama rata i braniocima otažžbine od 1990. do 1999. na Savskom trgu položila vence i odala počast svim stradalima pripadnicima naše vojske u sukobima s kraja 20. veka.

Poštu stradalim srpskim vojnicima osim delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položili su i predstavnici tradicionalnih i veteranskih udruženja.

Za Dan vojnih veterana određen je 4. decembar kada je 1912. godine potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika Srbije, Crne Gore i Bugarske, s jedne, i Otomanske carevine, kao poražene, sa druge strane. Tada je 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo zvanje „stari ratnik“, odnosno vojni veteran.

Izborom 4. decembra za Dan vojnih veterana obezbeđen je kontinuitet sa veteranima iz vremena balkanskih ratova, perida kada je Srbija angažovala oko 12 procenata svog stanovništva u ratu i sve materijalne i finansijske rezerve i uz stvaranje Balkanskog saveza sa svojim susedima uspela da se zauvek oslobodi otomanskih stega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari