"Pomažite, pocrkasmo": Stanovnici kragujevačkog naselja Grujina česma decenijama se dave u fekalnoj kanalizaciji (FOTO, VIDEO) 101 - Foto: Z. S. M.

 

Ne treba biti poseban ekspert ili nadležno licencirano stručno-komunalno lice da shvatite koji je njihov glavni problem. Pošteno, odmah se „oseti” čim stupite na raskrsnicu ulica Darinke Radović i Nobelove u kragujevačkom naselju Grujina česma.

Žitelji ovog naselja na padini Sunčevog brega u Mesnoj zajednci Sušica već više od dve desenije vode svakodnevnu, neuspešnu borbu sa izlivanjem fekalne kanalizacije. A, skoreli ostaci „onog” što se iz nje izlilo (ime samo kazuje) više su nego vidljivi na šahtama i po asfaltu.

– Naselje postoji već 20 godina. Izlivanje fekalne kanalizacije nas „prati” skoro od asmog početka svih ovih godina. Kada su kiše, zapuši se fekalna kanalizacija u Ulici Darinke Radović i poplavi sve okolne ulice i kuće, kaže za Danas Branko Jontulović iz susedne Nobelove broj 4 napominjući „da je ranijih godina to bilo samo kada su u pitanju veće i obilnije padavine” a sada je „dovoljna i najmanja kišica”.

Po Jontulovićevim rečima kompletna kanalizaciona mreža u Ulici Darinke Radović je runirana od raskrsnice sa Nobelovom, pa na niže, sve do Spomen parka Šumarice, Sušičkog potoka u koji se uliva kod Spomenika otpora i slobode, vajara Ante Gržetića.

"Pomažite, pocrkasmo": Stanovnici kragujevačkog naselja Grujina česma decenijama se dave u fekalnoj kanalizaciji (FOTO, VIDEO) 2
Na prvi pogled se „vidi” njihov problem. Miris stiže i pre vizuelizacije 01 – Foto: Z. S. M.

On nas poput urbanog šerpasa (spro)vodi da pokaže, gde se kanalizacija potpuno urušila i zjapi otvorena sve do mesta na kome se fekalna kanalizacija povremeno otvorena, povremeno ne, uliva u u potok u Šumaricama.

– Ovim su prekršena dva veoma važna krivična zakona: ugrožavanje životne sredine i ugrožavanje javnog zdravlja, podseća Jontulović.

Podseća, podseća… ali koga?

Za ovih, „jače” od 20 godina nema kome Kragujevčani iz ovog dela grada nisu žalili, pisali, apelovali, molili, prekljinjali… Obaveštavali su Vodovod, gradsku Upravu za investicije, komunalna inspekcija, Mesnu zajednica (više put u pisanoj formi, usmeno ne mogu ni da nabroje). Sve navedene „naslove” i instance zvali su „po bezboroj puta”. I, ništa.

Samo Jontulović, ispred svojih najugroženijih komšila iz Darinke Radović i Nobelove o „njihovom slučaju” direktno je razgovaro sa Ivicom Momčilovićem, zamenikom gradonačelnika, sekretarima za komunalne delatnosti… Džabe.

"Pomažite, pocrkasmo": Stanovnici kragujevačkog naselja Grujina česma decenijama se dave u fekalnoj kanalizaciji (FOTO, VIDEO) 3
03 – Kod Gruje teče li teče, ali ne ono sa česme… – Foto: Z. S. M.

Revoltirani i okupljeni građani na ćošku dveju fekalno plavljenih ulica Darinke Radović i Nobelove pokazuju nam peticiju koju su potpisali i slali na ko zna koliko adresa ističući da su im ugroženi i zdravlje i imovina. Nisu dobili nikada nikakav odgovor.

A, za to vreme fekalije im „uredno” plavee dvorišta, podrume, kuće, garaže… Oni su uredno priključeni na gradsku kanalizacionu mrežu, ali izgleda da mnogi drugi koji fizički žive „iznad njih” nisu.

– Pri svakoj kiši doživljavamo „povraćaj” sadržaja iste pomešano sa fekalnim vodama. Fekalna kanalizacija ne bi ne trebala, već smela da ima dodir sa padavinama, ali… Problem je u tome ljudi su priključivali kišnu u fekalnu kanalizaciju i ta mreža ne može da primi toliku količunu vode. Jer jednostavno nije ni projektovana za toliki kapacitet da primi i istrpi toliki pritisak, ojašnjava Branko Jontulović koji je već „presušio” od dvodecenijske iste priče i stalnog objašnjavanja. Bez ikakvih rezultata.

Snežana Krndija iz Darnike Radović broj 13, na svuju moku se šali da je „najpoznatiji broj u kragujevačkom Vodovdu”.

– Čim je kiša ja zovem odmah, jer mi takva voda momentalno ulazi u kuću. Oni dovlače pumpe kojima izbcuju fekalnu vodu, i tako, milion puta, pokazuje, nam ona nivo plavljenja fekalija u njenim prizemnim prostorijama.

U tom poslu nesebično joj pomaže i komšinica koja ima isti problem. Ispomažu se.

– Ljudi, nama kanalizacija teče ulicom kod svake kiše. Voda se meša sa fekalnom kanalizacijom i ulazi ne u šahte već u naše kuće, vapi Katarina Laketić, iz Nobelova 1, baš ta komšinica koja je stalna ispomoć Snežani Krndiji.

I Ljiljana Jovanović Janošević, iz Nobelove broj 2, pokazuje nam „posledice” fekalijama kompletno poplavljenog podrumskog dela njene kuće gde su joj stajali frižider, mašina za veš, šporet…

– Izlivanje fekalne kanalizacije nam je svojim „sadržajem” bukvalno „potopilo” sve pomoćne prostorije koje koristimo leti. Plavljenje počinje od ćoška sa Ulicom Darinkom Radović, gde je kanalizaciona mreža očigledno začepljena, a onda se zapuši i u Nobelovoj, žali se Ljiljana čija je kuća prva na udaru zagade.

Ona ističe, da kada su kupovali placeve na ovoj lokaciji imali su i platili sve dozvole.

– Platili smo sve dozvole po projektnoj dokumentaciji te 1993/94 godine. Ispoštovali smo novčano sve vezano za Vodovod i instalacije i evo, došli smo u situaciju da sada budemo poplavljeni i zatrpani fekalijama i kada je najmanja kiša, iskreno je ogorčena ona, dodajući da su „stalno uplašeni za zdravlje dece i unučića”.

Zbog toga, posle svake „poplave” i izlivanja kanalizacije moraju da vrše dezinfekciju, sve o svom trošku.

– Nadležni čak i ne dođu da posle toga izvrše dezinfekciju prostorija i ulice nego sve sami, uradimo i snosimo troškove, navodi Lijlana pokazujući u svom dvorištu pumpu koju je nejan porodica kupila i koja je zabog promenjivog vremena non stop uključena.

Branko Jontulović i Ljiljana Jovanović Janošević ponovo ističu da su preduzeli ama baš sve što se ticalo njih, ali ne vredi, jednostavno su nemoćni.

"Pomažite, pocrkasmo": Stanovnici kragujevačkog naselja Grujina česma decenijama se dave u fekalnoj kanalizaciji (FOTO, VIDEO) 6
Stalno im uključene crpne pumpe u dvorištima Foto: Z. S. M.

Da svi žitelji, ove dve najkritičnije ulice Darinke Radović i Nobelove, imaju ama baš sve dozvole, i niko ništa nije radio a kamoli se priključivao „na divlje” i „svoju ruku” potvrđuje i komšija Vladan Sretenović, iz Darinke Radović broj 11, koji je uz komšinicu Krndiju „dugi najpoznatiji u gradskom Vodovodu”

– Nas dvoje ih najčešće i zovemo, jer nam izlivanje kanalizacije pravi najveću štetu. Kada dođe do obilnijih i većih kiša, verovali ili ne – fekalijama „oplemenjena” voda dostigne u našim podrumima ili prizemljima nivo od 60 do 70 santmetara. Onda nam u „tome” bukvalno sve pliva: veš mašine i zamrzivači, maneštaj…, pokazuje Sretenović.

On navodi slučaj, koji se na svu sreću završio bez tragičnih posledica, baš prilikom jedne takve „poplave”.

– Moj komšija samo što nije poginuo tom prilikom. Ja nisam bio kod kuće i on je utrčao u podrum da iskluči električne uređaje iz struje. Međutim, fekalna voda već zahvatila, proužne kablove i „imala kontakt” sa strujom. Struja ga je udarila i zamalo što na licu mesta nije ostao mrtav. Sreća što je pretekao, dan danas se, Kad se toga seti, krsti Sretenović.

Zbog ovakve situacije komšije iz ove dve ulice imaju, bez šale, sopstveni sistem za uzbunjivanje.

– Ne možemo nigde da odemo a da ne zadužimo nekog od komšja i damo mu ključ, da nam javi kad „krene”. Narano, i odmah pozovu, Vodovod, sumorno sumira ovaj „sistem naseljskog sistema za javljanje, obaveštavanje i uzbunjivanje” Ljiljana Jovanović Janošević.

A, da su onda pre 20 godina platili gradu i nadležnim službama koliko su tražili, potencira i Obren Nešić, iz Nobelove 8.

– Zve sve priključke vodovoda i kanalizacije, u ono vreme najveće hiperinflacije, dali smo oko 1.000 maraka, podseća Nešić, u čijoj kući i garaži, takođe, posle kiše nivo otpadnih voda „dobacuje” preko 60 santima.

Nikada, ističe on, niko se nije ponudio da im snosi troškove za dezinfekciju a kamoli da im plati odštetu za sve preplavljeno i poplavljeno fekalima, i zauvek uništeno.

– Ljudi, jednom da je u životu, pa je previše! A, kamoli ovako, posle svake manje kiše, vapi Nešić, zaključujući izmučeno da „sve ovo baš traje”.

Traje, traje… i, baš niko ne haje. Naravno, da ih se samo „sete”, onako, „prigodno” baš „tu, oko izbora”.

– Dolaze onda svi. Naravno, samo da bi se slikali. Kad je bio na vlasti dolazio i Verko (Veroljub Stevanović, bivši, višegodišnji gradonačelnik Kragujevca – prim. prev. ) sa svojim standardnim obećanjima „to sve sređeno”. E, ala ga je Čile opravio, pokazuju da nisu izgubili smisao za humor (šta im drugo preostaje kad čulo mirisa moraju da zapuše) očajni stanovnici Darinke Radović i Nobelove.

Kako sami kažu, uz podsmeh, za kraj – preostalo im je samo da „molimo Boga da ne padne kiša” i kolektivno pevamo „antidodolske pesme”. Pošteno, kraj njihovim mukama se i ne nazire.

Još dugo posle posete ovom delu naselja Grujine česme „prati” vas „utisak” i „impresija” samo kratkog boravka. Uvlači se u svaku poru kože, u kosu, garderobu, koju odmah na pranje, dezinfekciju a najbolje je da je odmah spalite. A, oni tu žive 20. godina.

„Iskulirao” ih čak prvi i komšija

Za ove sve decenije stanovnici ove dve ulice pisali su nebrojeno puta: Upravi za razvoj, JKP Vodovodu i kanalizaciji, Gradskoj upravi, gradskom sekretarijatu za komunalne poslove, komunalnoj inspekciji, Mesnoj zajednici, gradskom ombudsmanu (na dopisima, molbama, žalbama, apelma, prijavama… stoje potpisi svih stanara,)… I, nikad i nikom ništa.

"Pomažite, pocrkasmo": Stanovnici kragujevačkog naselja Grujina česma decenijama se dave u fekalnoj kanalizaciji (FOTO, VIDEO) 9
Jedna od bezbroj peticija koju su potpisali svi žitelji Foto: Z. S. M.

Za tekst u Danasu Branko Jontulović nam pokazuje hrpe i hrpe papira, samo deo prepiske sa nadležnima i to u poslednjih dve-tri godine. Najnovija žalba ima na sebi datum od 4. jula. Sa istim rezultatom kao i sve prethodne.

– Ovaj problem niko nikada nije želeo da reši, jer da je hteo svojevremeno je mogao da se sredi za 0 dinara. Sada kada su izgradila nova naselja, ulice, toliki objekti svesni smo da je to ogroman trošak za čitavu infrastrukturu, navodi on.

Od čitave gomile papira i hartija jedna žalba se posebno izdvaja. Datovana je 12. avgusta 2020. godine i upućena Vladimiru Maksimoviću, gradskom većniku za komunalne poslove. Naravno, i ona bez odgovora.

– Nikada nismo dobili odgovor, čak ni mejlom, za ovaj dopis, ističe Jontulović.

Ne bi bilo ništa čudno što im ni „ova instanca” nije odgovorila (nikada nisu ni sve ostale) da tadašnji gradski većnik u Gradskoj upravi Kragujevca nije njihov komšija i živi baš tu, u Nobelovoj.

– Koliko puta smo mu se žalili, apelovali na njega, onako ljudski – „pa, komšija i tvoja deca žive tu, idu i gaze sa fekalijama” ali, ništa. Očigledno nije hteo nikome da se zamera. Sad je ionako napredovao i otišao za Beograd, prenose nam ovu priču za rubriku „Verovali ili ne!” Maksimovićeve komšije i nekadašnji sapatnici iz ulica Darinke Radović i Nazorove.

Krater „zinuo” na sred ulice

Izlivanje i plavljenje fekalne kanalizacije nije jedino zlo i nevolja koja je zadesila stanovnike Ulice Darinke Radović.

Pre dva meseca na sred njihove ulice otvorila se, tik pored jedne šahte, ogromna rupa. Bukvano je krater „zinuo” na sred ulice.

– Došli su radnici iz komunalnog preduzeća i rupu samo zakrpili. To nij etrajno rešenje i tim „krpljenjem” opsanost nije ni blizu otklonjena, kaže žena iz Ulice Darinke Radović, čije je dvorište u neposrednoj blizini „saniranog kratera”.

I samu šahtu su radnici krpili pre godinu dana.

– Sad su nam rekli da slučajno neko ne parkira auto na tom mestu jer će sigurno propasti a dubina je, kako kažu, šest metara, navodi ona.

Nesreća nikad ne ide sama, ona nastupa u četama, rekao je davno Šekspir, a, d anije čuo za Grujinu česmu i Sunčev breg.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari