Pomoć i nega za 212 sugrađana 1

Usluga socijalne zaštite „Pomoć i nega u kući za stara i invalidna lica“ postoji pri Centru za socijalni rad u Rumi već deset godina. Trenutno, ovu uslugu koristi 212 lica – od toga 115 korisnika je u samom gradu, a preostali broj u selima rumske opštine.

U realizaciju ove socijalne usluge uključene su 22 gerontodomaćice, negovateljice i jedna medicinska sestra.

Svi oni imaju sertifikat po akreditovanom programu obuke RZSZ, što je i bio jedan od uslova za licenciranje Centra za socijalni rad kao pružaoca ove usluge. U gradu ima 40 bolesnih ljudi, koje svakodnevno obilaze negovateljice.

– Reč je o teškim bolesnicima koje naše negovateljice presvlače, kupaju, hrane, nabavljaju i daju lekove. Gerontodomaćice im kuvaju, spremaju kuću, plaćaju račune, takođe održavaju higijenu kako korisnika, tako i stanova u kojima žive, kaže Vesna Pavlović, rukovoditeljka Službe lokalnih usluga u Centru za socijalni rad u Rumi.

Usluga pomoć i nega u kući finansira se iz dva izvora – iz opštinskog budžeta, a delom iz republičkih transfernih sredstava. Među 22 zaposlena je samo jedan muškarac i on je angažovan na teškim fizičkim poslovima u staračkim domaćinstvima na selu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari