I pticama je neophodno osveženje tokom vrućih dana, saopštavaju ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Prema rečima ornitologa Marka Tucakova, pticama je voda potrebna za piće, kupanje, a pre sezone gnežđenja neke od njih grade gnezda materijalom koji pronalaze u vodi. Upravo tu leži mogućnost da im se značajno pomogne tako što će za njih biti napravljena pojilišta, sa dovoljno vode. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kažu da građani to mogu sami da urade, kako bi dali šansu pticama da prežive nepovoljno vreme i polako se spreme za jesenju seobu, koja je za neke vrste već počela.


– Pojilište je najbolje napraviti u bašti, pored kuće ili vikendice, odnosno mesta blizu koga postoji izvor vodovodne ili slobodne vode, kako bi se voda mogla dosipati. Najsigurnije za male ptice je pojilište na uzdignutom postolju, na kome je posuda postavljena najmanje metar iznad tla, kako bi bila teže dostupna mačkama. Sama posuda ne bi trebalo da ima strme ivice, već blage, a voda treba da bude duboka do sedam centimetara, objašnjava ornitolog Marko Tucakov.

Prema njegovom objašnjenju, druga opcija je da voda bude dublja, ali da se u posudu stave veći komadi šljunka ili kamenje koje će delom biti iznad površine vode na kome će ptice da stoje dok se kupaju ili piju vodu. Posude mogu da budu postavljene i na grane drveća, krovove ili terase, ukoliko to olakšava punjenje, no u tim slučajevima ih verovatno neće posetiti toliko puno ptica različitih vrsta.

– U prirodi ptice vodu piju sa nivoa tla. Iz tog razloga, bazen je bolje postaviti u rupu na tlu koja je obložena vodonepropusnim materijalom, iako je u tom slučaju mnogo veća opasnost da će ptice koje sleću stalno vrebati mačke i psi. Konačno, ni običnu ponudu tepsije sa vodom ptice neće odbiti – kaže Tucakov.

Ornitolozi iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije navode da pojilice, u zavisnosti od toga gde su postavljene, brzo privlače mnogobrojne ptice pevačice, među kojima se najpre mogu očekivati vrapci, kosovi, drozdovi, senice, čvorci, vrane, svrake, ali i mnogobrojne druge žedne životinje. Osim toga, pojilica spada u sada vrlo popularan i nezamenjiv deo vrtne arhitekture, kao deo mobilijara koji doprinosi estetskoj vrednosti zelenih prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari