Opština Šid u poslednjih nekoliko meseci uspešno realizuje projekat gerontodomaćica, kao vid pomoći u kući za stare i ugrožene. U početku je ova pomoć bila omogućena samo u gradu Šidu, a nastavkom projekta obuhvaćene su i sve ovdašnje seoske mesne zajednice.

Prema rečima Svetozara Šolaje, direktora Centra za socijalni rad, prošle godine iskoristili su mogućnost da organizuju ovaj vid pomoći u okviru projekta Nacionalne službe za zapošljavanje.Tada je primljeno osam gerontodomaćica, tri medicinaska tehničara i jedan pomoćni radnik za obavljanje ovih poslova.

– Po isteku šest meseci, projekat je nastavljen uz finansiranje iz opštinskog budžeta. Nije nam odobreno 18 gereontodomaćica koliko smo tražili, već 15, a period od šest meseci je smanjen za jedan mesec. Ipak, sa odobrenim sredstvima uspeli smo da organizujemo ovu službu za sva naseljena mesta šidske opštine, s tim što smo za gerontodomaćice izabrali žene iz tih mesta iz kojih su korisnici. Projekat traje do 15. novembra i ako se pojavi neka mogućnost finansiranja iz drugih izvora i tu ćemo konkurisati, a dogovaraćemo se i oko budžetskih sredstava za narednu godinu, navodi direktor Centra i dodaje da su i potrebe za ovim vidom pomoći sve veće. Ukoliko kapaciteti dozvole, lista bi bila proširena i na one koji nisu socijalno ugroženi, što trenutno nije slučaj.

Opštinsko veće je na protekloj sednici donelo ostala normativna akta koja regulišu ovu oblast, od standarda pružanja usluge, do pravilnika o učešću građana i troškovnika. Cenovnikom je precizirano da za one čiji je prosek primanja po članu domaćinstva do deset hiljada dinara nema participacije, a ako je prosek primanja preko deset hiljada korisnik učestvuje sa delom sredstva u zavisnosti od usluge. Inače, cena sata je 250 dinara.

Ovu uslugu koristi 38 Šiđana, a 86 u ostalih 18 mesnih zajednica, a gerontodomaćica u proseku ima između četiri i šest korisnika.

S obzirom da je sve više onih kojima je ovakva pomoć potrebna, direktor Šolaja smatra da je ovo početak razvoja ovakvog vida pružanja usluga i ubuduće bi ove poslove mogla da obavlja samostalna služba koja bi ispunjavala standarde i radila u saradnji sa Centrom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari