Radojičić: Pomoći invalidima 1Zoran Radojičić Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Beograd ostaje čvrsto opredeljen da nastavi stratešku politiku u pravcu inkluzije, zaštite prava, osnaživanja i poboljšanja kvaliteta života građana sa invaliditetom, izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji se svake godine širom sveta obeležava 3. decembra.

Ovogodišnji moto obeležavanja ovog dana glasi „Osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguravanje inkluzije i ravnopravnosti”, čime se težište stavlja na osnaživanje ovih građana, njihovu inkluziju u društvo, lični razvoj i pravedniji tretman u zajednici.

Radojičić je istakao da je Beograd i ove godine ostvario niz projekata čiji je cilj bio osnaživanje i poboljšanje kvaliteta života građana koji pripadaju ovoj ranjivoj grupaciji i dodao da su deca uvek u fokusu, tako da je dosta toga urađeno u proteklom periodu da se poboljša kvalitet života dece sa nekim oblikom invaliditeta.

Pre svega, kazao je, to je projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Grada Beograda i „Novak Đoković fondacije”, koji se ostvaruje uz finansijsku podršku Svetske banke.

Projektom je planirano otvaranje oko 11.000 novih soba na nivou Srbije za sprovođenje različitih programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz izgradnju novih objekata, adaptaciju i prenamenu postojećih objekata i njihovo opremanje, koje će posebno biti prilagođeno mališanima sa invaliditetom, a planirani iznos sredstava koji će iz projekta biti namenjeni za Grad Beograd je oko osam miliona evra.

Pored toga, u saradnji sa Unicefom, NCR-om i KSS-om ove godine smo završili prvo potpuno inkluzivno igralište za decu u Beogradu, na Adi Ciganliji, kazao je Radojičić, prenosi Beoinfo.

On je podsetio da u ovom trenutku imamo 22 igrališta na kojima se nalaze neke od sprava koje deci sa invaliditetom omogućavaju lakšu i bezbedniju igru, koje održava JKP „Zelenilo.

Radojičić je naveo da se procenjuje da je u Srbiji procenat svih osoba sa invaliditetom između osam i deset odsto, odnosno između 700.000 i 800.000 ljudi, dok u Beogradu živi oko 100.000 ljudi koji imaju neki oblik invaliditeta, kao i da je Beograd ove godine podržao 37 udruženja posredstvo kojih je 30.000 osoba primilo neku vrstu pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari