Ponovo štrajk upozorenja u užičkim školama 1Ekonomska škola i Gimnazija u Užicu/ Foto: Nenad Kovačević/ Danas

Treći put od početka ovog meseca, u užičkim školama, čije sindikalne organizacije su članice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, većina nastavnika je danas u štrajku i časovi traju 30 minuta.

Štrajk upozorenja, užički prosveti radnici su prethodno organizovali 17. i 21. marta.

„Situacija u školama je ista kao tokom prethodna dva štrajka , kazao je za Danas Branko Nikolić, predsednik sindikata u Tehničkoj školi „Radoje Ljubičić.

On je dodao da je većina prosvetnih radnika skratila časove u toj školi, Medicinskoj, Umetničkoj i Ekonomskoj školi, Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II,  i da su se štrajku pridružili i nastavnici u onim školama koje nisu članice Unije.

Prosvetni radnici i današnjim štrajkom žele da ukažu na to da predstavnici Vlade Srbije nisu ispunili preuzete obaveze iz sporazuma, koji su potpisali sa predstavicima Unije 2015. godine, nakon višemesečng štrajka.

Prosvetni radnici zahtevaju uvođenje platnih razreda u celom javnom sektoru, povećanje zarada za 12 odsto, isplatu trećine dugovanja od po 20.000 dinara, kao i smanjenje broja učenika u odeljenjima, sa sadašnih 30 na 24 učenika.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari