Ponovo uginuće ribe u Đetinji 1Foto: Infoer

Manja količina uginule ribe, u četvrtak pre podne, plutala je rekom Djetinjom u cenru Užica, na potezu od autobuske stanice do velikog kanalizacionog ispusta kod hotela Zlatibor.

Prema saznanjima Danasa, u reku, čiji je nivo izuzetno nizak zbog nedostatka padavina, osim kanalizacije, kroz veliki kanalizacioni ispust, u blizini hotela Zlatibor, završila i boja, najverovatnije „jupol“, zbog čega je voda na tom potezu bila sivo-bela.

Na teren je izašla komunalna policija, a gradska većnica za zaštitu životne sredine Dunja Đenić kaže da je o tome obavestila republičkog inspektora za zaštitu životne sredine, u čijoj nadležnosti je stanje otpadnih voda.

„Ja sam sve vreme na terenu, po nalogu Ministasrtva zaštite životne sredine, od pre nekoliko dana i ne mogu vam ništa reći, jer nisam bila na licu mesta“, rekla je za Danas Ljiljana Rujević, republička inspektorka za zaštitu životne sredine u Zlatiborskom okrugu.

Podsetivši na to da se gradska kanalizacija i kišnica direktno ulivaju u reku Đetinju, Dunja Đenić je navela da je glavni problem u tome što Užice nema postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

„Sve što prolazi kroz gradsku kanalizaciju uliva se u Đetinju“, rekla je Đenićeva za Danas i navela da je, najverovatnije, kroz kanalizacioni ispust u reku izlivena i građevinska boja.

„Zbog niskog vodostaja, verovatno je pala koncentracija kiseonika i uginula je manja količina ribe i to je veliki problem koji ne može biti rešen dok se ne napravi postrojenje za tretman otpadnih voda“, poručila je gradska većnica.

Inače, Užice je imalo priliku da izgradi centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i to u selu Gorjani, u blizini grada. Međutim, taj projekat je obustavljen pre tri godine, zbog protesta meštana, ali i zbog njegovog kašnjenja i loše realizacije. Zbog toga je Vlada Srbije preusmerila donaciju od 15,2 miliona evra za izgradnju sličnog postrojenja u Vranju, a time je propuštena šansa da Užice konačno reši jedan od svojih najvećih problema. N.Kovačević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari