Popović: Sputnjik V sa Torlaka od danas u upotrebi 1Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" Foto: Bojan Cvejić

„Vakcine Sputnjik V proizvedene na Instututu Torlak u Beogradu danas su dobile dozvolu za upotrebu od nacionalnog regulatora Agencije za lekove i medicinska sredstva. To znači da će vakcine Sputnjik V „mejd in Srbija“ od danas početi da se koriste na vakcinalnim punktovima širom Republike Srbije“, rekao je ministar u Vladi Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović u pisanoj izjavi za Danas.

On je istakao da je do sada na Institutu Torlaku proizvedeno blizu milion i po doza vakcina Sputnjik V, a da će do kraja godine biti proizvedeno najmanje četiri miliona doza ove vakcine.

„Kada nadležni organi procene da u Republici Srbiji imamo dovoljno ruske vakcine za sopstvene potrebe, državno rukovodstvo, na čelu sa predsednikom Vučićem, doneće odluku o izvozu vakcine Sputnjik V van granica Republike Srbije. Srbija je danas dovoljno snažna da pomaže drugim zemljama u okruženju i Evropi“, rekao je Popović.

On je podsetio da je proizvodnja vakcine Sputnjik V na Institutu Torlak započeta u junu ove godine, kada su predsednici Aleksandar vučić i Vladimir Putin, zajednički označili početak proizvodnje ove vakcine u Srbiji.

„Srbija je prva i jedina zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik V. Zahvalni smo našim ruskim prijateljima na spremnosti da sa nama podele znanje i tehnologije neophodne za proizvodnju ove vakcine. Ono što je za druge zemlje strogo čuvana tajna, Rusija je sa nama bila spremna da podeli kada nam je to bilo najpotrebnije. Tako to rade pravi prijatelji i mi im to nikada nećemo zaboraviti“, rekao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari