Popović: Vučić zloupotrebio dokaze iz krivičnog postupka 1Foto: Medija centar; Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Na fotografije žrtava ubistava koje je uživo emitovalo čak 12 televizija, a koje je na konferenciji za medije prikazao predsednik Republike nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, trebalo je da reaguje tužilaštvo, jer se radi o zloupotrebi dokaza iz krivičnog postupka, što je nedopustivo, kaže za Danas Judita Popović, članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), uoči današnje sednice tog tela.

Na njoj se se očekuje rasprava o emitovanim brutalnim snimcima žrtava ubistava vođe kriminalnog klana Željka Belivuka.

Popović je juče, nakon „nedelje tišine“ iz nadležnih institucija povodom tog događaja, podnela prijavu tom telu zbog pomenutih snimaka, a iz REM-a nismo dobili odgovor da li je bilo i drugih prijava po kojima bi to telo moglo da reaguje. Ni danas se na dnevnom redu neće naći izbor članova upravnih odbora RTS i RTV, čiji je mandat, prema jednoj grupi mišljenja, već istekao u februaru.

– Smatram da REM je bio u obavezi da reaguje po službenoj dužnosti i pre nego što se tako nešto emitovalo, nije smeo da dozvoli da ti snimci budu prestavljeni tako širokoj publici, u udarnom terminu. Savet je u obavezi da štiti interes javnosti, a zakonske povrede su takve prirode da su direktno suprotstavljene zakonskoj oblasti poštovanja ljudskih prava. To kaže član 50 Zakona o elektronskim medijima, koji je za mene ključan, s obzirom da su prikazani snimci nasilja, mučenja, ubistva, a pogotovu što tu ne postoji programsko ili umetničko opravdanje za tako nešto, kaže Popović za Danas.

Ona objašnjava da u tačkama dnevnog reda današnje sednice ovaj slučaj nije naveden, ali da će ona tražiti da se o tome raspravlja pod tačkom „razno“.

– U dopisu koji sam poslala svim članovima Saveta tražila sam od stručne službe da uradi monitoring i evidentira sve pružaoce medijskih usluga koje su taj prenos emitovale taj dan, kao i dan kasnije, kao što se dogodilo u jutarnjem programu TV Pinka sutradan. Savet u skladu sa odredbama Pravilnika i Zakona o elektronskim medijima mora da uradi sve što je potrebno da se prvo evidentiraju svi ti prestupi emitera. Tražiću da se o tome raspravlja, a da li će se usvojiti, videćemo. Neću odustati, hajde da pokrenemo postupak, pa neka svako kaže šta ima, zaključuje Popović.

Povodom emitovanja brutalnih fotografija u živom prenosu na konferenciji za novinare nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, oglasio se juče i Pokret slobodnih građana (PSG), naglašavajući pritom odgovornost predsednika Republike za narušavanje samog procesa istrage, ali i priznavanje izvršenog krivičnog dela. Dodaje se da je, pored brojnih kršenja zakona, predsednik i javno priznao „da više od godinu dana zna za povezanost ljudi iz samog vrha vlasti sa organizovanim kriminalnim grupama, da zna za njihove zajedničke aktivnosti, ali da je to prećutkivao“.

„Ukoliko je istina ono što tvrdi, predsednik je na vrlo nedvosmislen način priznao da je počinio krivično delo iz Krivičnog zakona, član 332, a to je Neprijavljivanje krivičnog dela i učionica, stoga bi po hitnom postupku trebalo ispitati njegove navode i, za promenu, postupiti u skladu sa zakonom i pripadajućim procedurama“, zaključuje PSG.

Bez rasprave o UO RTS i RTV

Pored rasprave o spornim fotografijama, javnost je očekivala da Savet REM na današnjoj sednici izabere i po šest novih članova upravnih odbora republičkog i pokrajinskog javnog medijskog servisa. Međutim, kako nam je Popović potvrdila, ta tačka se ni danas neće naći na dnevnom redu.

– Po mom mišljenju, mandat upravnim odborima RTS i RTV je istekao, u februaru kada je isteklo pet godina od njihovog izbora. Ali vidim da u javnosti dominira ta druga grupa mišljenja, po kojoj mandat traje od trenutka konstitutivne sednice, koja je održana sredinom aprila 2016. godina. Zakon je jasan, i ja ga striktno tumačim, ali ima i mišljenja da o nije tako i da se zakona ne treba držati. Tu mislim na Zakon o opštem upravnom postupku, jer se direktno odnosi na medije, i njega bi trebalo da promenjujemo. Ako ne poštujete rođene zakone nego ih tako kreativno tumačite, onda nemam više komentara na to, kaže Popović. Ranije je najavljeno da će odluka o izboru između ukupno 62 kandidata na listama za UO RTS i UO RTV, biti doneta tokom ove sedmice. Za mesto u UO RTS prijavilo se 46 kandidata, a među prijavljenima su i dosadašnji članovi, kojima mandat ističe u aprilu ove godine, dok se na listi za UO RTV, među 16 kandidata, nalazi i pet sadašnjih članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari