Češka vlada raspisala je, zbog straha da neće stići da izvrši obaveze koje je preuzela još na početku tranzicije, odnosno da do 2015. godine sanira stare ekološke štete, „zeleni“ tender stoleća. Češka je, naime, preuzela obavezu da u nekadašnjim državnim, kasnije privatizovanim preduzećima, sanira ekološke štete. Ideja da jedan konzorcijum dobije posao da sanira zagađenje tla, vode i vazduha nastalo pre 1992. godine, činila se sjajnom vladi bivšeg premijera Mireka Topolaneka.

Umesto sijaset manjih tendera i javnih nabavki za pojedinačne projekte sanacije (do sada ih je bilo 400, a sanirana je tek četvrtina starog ekološkog zagađenja), ponuđač bi dobio na jednom tenderu zadatak da sanira sve, sa jasnim rokom do 2015. godine i to po ceni koju je ponudio na tenderu, a koju ne bi smeo da menja. Tri zainteresovane kompanije koje su izabrane u prvom krugu tendera imaju rok do 2. novembra da pošalju konačne ponude. Međutim, češka javnost je sve skeptičnija prema „zelenom tenderu“ i strahuje da će na njemu ponovo izgubiti poreski obveznici, a možda i priroda ako javna nabavka propadne, a otrovne lagune oko čeških fabrika ostanu da čekaju neko novo rešenje.

Da jedna mamutska javna nabavka nosi veći rizik od korupcije odmah je upozorila češka Transparensi internešenel. Nadovezala se šefica Inspekcije životne sredine Eva Tilova koja je upozorila da se obim šteta koje treba sanirati na tenderu procenjuje na čak 115 milijardi kruna. „Iz naših procena proizlazi da sanacija tih šteta može da se obavi za 40 milijardi kuna (1,6 milijardi evra)“, upozorila je Tilova, čiji inspektori nadziru sanaciju. Topolanekova vlada je pohrlila u tender na predlog Ministarstva finansija a da prethodno nije napravila novu procenu koliku štetu država garantuje vlasnicima sada privatnih fabrika hemijske industrije, rudnicima i čeličanama. Topolanekov ministar životne sredine, donedavni lider Stranke zelenih Martin Bursik, borio se da o tenderu ne odlučuje nova, privremena vlada premijera Jana Fišera, kada je proletos zamenila Topolanekovu vladu, već vlada koja bi bila izabrana na novim parlamentarnim izborima. „Tu je nešto prljavo, tu nešto smrdi, što me tera da budem oprezan“, kazao je Bursik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari