Porodilište KBC "Zvezdara" ponovo omogućilo pratnju na porođaju, prvi put od početka pandemije 1Foto: Pixabay/Parentingupstream

Porodilište KBC „Zvezdara“ omogućilo je ponovo pratnju na porođaju, prvi put od početka epidemije korona virusa.

Kako saznaje portal Nova, prisustvo oca ili neke druge bliske osobe biće dozvoljeno od 22. juna, uz potrebnu dokumentaciju i u skladu sa epidemiološkom situacijom.

„Zvezdara“ je ovim postala prva državna ginekološko-akušerska ustanova u kojoj će buduće mame tokom porođaja imati podršku izabrane osobe, još od kako je ova mogućnost svuda ukinuta u martu 2020.

Koliko je ovo značajan korak napred u borbi za dostojanstven porođaj u Srbiji, najbolje svedoči izjava Dušice Kovačević, babice i više medicinske sestre koja je spremila za porođaj više od 5.000 žena u našoj zemlji. Ona je za naš portal rekla:

„Otac bebe ili bilo koja osoba koju porodilja izabere, svojim prisustvom preuzimaju značajnu ulogu u tome da budućoj mami porođaj bude prirodno iskustvo obeleženo ljubavlju, pažnjom i podrškom. To je pravo svake žene. Naročito je značajno za mame i tate da se oboje osećaju uključenima u kontekst porođaja, a ne da se i jedno i drugo osećaju izolovano ili napušteno.“

Kovačević je objasnila da učešće očeva na porođaju podstiče pozitivna osećanja i jača porodične veze jer je za oca rođenje obogaćujuće iskustvo koje promoviše prvi kontakt sa novorođenčetom.

„Nebrojene su prednosti za trijadu majka-otac-beba od prisustva oca na porođaju, pri čemu je neophodno da zdravstveni radnici budu svesni i obučeni da pruže pozitivno i zahvalno iskustvo ocu i mami, naravno“, poručuje Dušica.

Podsećamo, ponovno prisustvo pratnje u porodilištu KBC „Zvezdara“ dolazi kao prva velika pobeda inicijative portala Zadovoljna pokrenute u julu 2022. i to nakon ispovesti urednice Dragane Pandurević Jovović o akušerskom nasilju koje je pretrpela na porođaju u KBC „Dragiša Mišović“.

Peticiju sa ovom inicijativom, pod nazivom „Stop akušerskom nasilju„, potpisalo je skoro 90.000 ljudi, a podržali su je i mnogi stručnjaci kao i poznati ginekolozi iz nekoliko naših porodilišta.

Još tada su u porodilištu KBC „Zemun“ prvi najavili da će omogućiti besplatnu pratnju, međutim, to obećanje i dalje nije ispunjeno.

Posete trudnicama i porodiljama, kao i pratnja partnera, supruga ili bilo koje bliske osobe, dozvoljene su, inače, u bolnicama u gotovo svim zemljama regiona i u Zapadnoj Evropi, ali i u privatnim porodilištima u Srbiji. Ipak, državna porodilišta u našoj zemlji ne puštaju nikoga u bolničke sobe, a još manje u porođajne sale, jer i dalje čekaju odobrenje Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, koje debelo kasni, imajući u vidu da je pandemija još pre skoro dva meseca zvanično proglašena završenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari