Porodilje i trudnice u Novom Pazaru nezadovoljne tretmanom na Ginekološko-akušerskom odeljenju 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Novopazarski portal A1 pre nedelju dana sproveo je online istraživanje o tretmanu trudnica i porodilja na Ginekološko – akušerskom odeljenju (GAO) Opšte bolnice u ovom gradu.

Istraživanjem je obuhvaćeno 560 majki i budućih majki, starosti od 16 – 45 godina, koje su boravile na tom odeljenju.

Najviše je bilo žena od 25 – 45 godina (87). U obrazovnoj strukturi, najviše je bilo visokoobrazovanih (60%), sa završenim osnovnim i master studijama.

Skoro 80 odsto, odnosno 448 ispitanica izjasnilo se da je nezadovoljno stanjem i radom na GAO.

Pozamašan je spisak primedaba koje su navele: nepoštovanje, psihičko maltretiranje, neljubaznost, nasilnost prilikom porođaja, nehuman pristup, loša higijena, neprofesionalizam osoblja…

Rezultati anketie nikoga nisu ostavili ravnodušnim, ni zdravstvene radnike ni ostale građane.

Situaciju je, na današnjoj konferenciji za novinare, komentarisao načelnik novopazarskog GAO dr Adi Škrijelj.

Nije osporio pravo učesnicama istraživanja da iznesu svoja mišljenja o situaciji na tom odeljenju, ali je naglasio da je porodilište u Novom Pazaru najsavremenije opremljeno u državi, da je po broju porođaja, godišnje, najveće posle kliničkih centara.

– Na Odeljenju primenjujemo protokole, koje smo prepisali sa beogradske GAK i primenjujemo ih u skladu sa našim mogućnostima. Mi primenjujemo samo akušerske protokole, druge ne – naglasio je dr Škrijelj i buduće njihove pacijentkinje uputio na Dispanzer za žene, gde treba psihički da budu pripremljene za porođaj.

Dr Škrijelju najviše su zasmetale konstatacije o lošoj higijeni na odeljenu i nedostatku profesionalizma kod osoblja.

Rekao je da je njihovo odeljenje “elitno u Opštoj bolnici, na kojem radi tim iskusnih lekara i babica i da su svi pogođeni” ocenama koje ne stoje.

– Komunikacija između medicinskog osoblja i pacijentkinja mora da se poboljša. Sve primedbe mogu da se dostave meni, jer svaog dana primam stranke od 12 – 13h – poručio je načelnik novopazarskog GAO.

Dok su novinari čekali obraćanje načelnika dr Škrijelja svedočili su, u hodniku odeljenja, povišenim tonovima između medicinske sestre i pacijentkinje.

Tom odeljenju nedostaju kadrovi. O velikom broju porodilja i trudnica, iz ovog i gradova u okruženju, brine 8 lekara specijalista ginekologije, “mesečno imaju 6-7 dežurstava” i isto toliko babica,

Ginekološko-akušersko odeljenje u novopazarskoj Opštoj bolnici, kompletno je renovirano i opremljeno pre nepunih devet godina.


Radove je finansirala Turska razvojna agencia (TIKA) sa više od dva miliona evra, a sredstva za izradu projektne dokumentacije obezbedila je tadašnja Fondacija Dragice Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari